Не очакваме двуцифрена инфлация у нас, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в парламента. Той присъства на дебатите по приемането на второ четене на проектобюджета за 2022 година.

Василев коментира, че средногодишната инфлация в България се движи между 5 и 6%, като в момента тя е 5,6%. "Виждаме, че инфлацията при цените на стоките от малката "потребителска кошница" е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци", посочи той.

Вицепремиерът припомни, че миналата година е прогнозирал, че пикът на инфлацията ще бъде през март и април, след което ще има успокояване. По думите му, обаче има фактори, които са повлияли на високата инфлация. Василев даде пример с напрежението в Украйна и високите цени на природния газ.

"Видяхте, че цените на петрола и тези на газовите борси скочиха значително. Не знаем дали ще има ответна реакция от страната на САЩ за "размразяване" на петролен резерв и съответно успокояване на пазарите", каза още Василев. Според него, с идването на пролетта и съответно отпадането от "потребителската кошница" на скъпите оранжерийни зеленчуци, може да очакваме "и там да се успокоят нещата".

Финансовият министър не приема критиките на опозицията относно държавния бюджет. Той оценява заложените приходи като "добри".

Асен Василев: За развитие на Северна България са планирани 585 млн. евро до 2027 година

Асен Василев: За развитие на Северна България са планирани 585 млн. евро до 2027 година

Програмата предвижда механизъм, който включва комбинация от безвъзмездна финансова помощ и заеми