България се нарежда на 10-то място в класацията на най-добрите фондови пазари по възвращаемост за 2016 година. В списъка на Bloomberg за десетте основни индекса, гарантиращи най-много приходи за инвеститорите, влизат само такива от борси в развиващите се държави.

На първо място за миналата година се нарежда Бразилия, следвана от Казахстан, Перу, Русия и Пакистан. Единствената европейска държава в класацията освен България е Унгария.

Миналата година се оказа рекордна за Българската фондова борса (БФБ), като основният индекс SOFIX записа скок с 27,81% до ниво от 587,960 пункта. Годишният оборот на акциите, включени в него, нарасна до 128,696 милиона лева.

Осезаем ръст показателят записа през декември, когато нарасна с 4,38%, а месечният оборот достигна 21,926 милиона лева. Все още обаче SOFIX остава далеч от максимума от 1962,68 пункта, достигнат през 2007 година.

С пенсионната реформа от 2000 година у нас се въвежда тристълбовата пенсионна система, като малко по-късно започват да функционират първите частни пенсионни фондове. Това дава отражение и върху развитието на БФБ.

Данните на Bloomberg показват, че тогава фондовият пазар в България е на 8-мо място по доходност. Три години по-късно страната ни е с няколко позиции напред до първата позиция и е лидер по възвращаемост.

Изчисленията за последните две десетилетия сочат, че най-голяма възвращаемост гарантират развиващите се пазари, като девет от десетте най-добре представящи се борси са в такива държави.  

Те обаче се приемат за по-рискови от инвеститорите, като доходността им до голяма степен идва от по-високата волатилност и турбуленциите в курсовете на валутите.

Снимка 272194

Източник: Bloomberg.com