В Южен Китай производители на техника се сблъскват с препятствия при доставката на продуктите си до Русия. Това се случва не заради някакви проблеми с продуктите, а защото големите банки ограничават плащанията за такива транзакции, страхувайки се от санкциите на САЩ, пише Daily Sabah.

За да уреди плащанията за своите електрически стоки, базираната в Гуангдонг компания обмисля използването на валутни брокери, активни по границата на Китай с Русия, заяви основателят на компанията Уанг, който поиска да бъде идентифициран само с фамилията си.

Снимка 599216

Източник: iStock

САЩ наложиха набор от санкции на Русия и руски организации, откакто страната нахлу в Украйна през 2022 г. Сега заплахата от разширяването на санкциите към банките в Китай - държава, която Вашингтон обвинява за "захранване" на военната машина на Москва, охлажда финансирането, което смазва дори невоенната търговия от Китай към Русия.

В Русия 90% от закупените през първото тримесечие смартфони са внос само от Китай

В Русия 90% от закупените през първото тримесечие смартфони са внос само от една държава

Преди 1-2 години "картината" е била съвсем различна

Това представлява нарастващ проблем за малките китайски износители, трърдят седем търговски и банкови източника, запознати със ситуацията.

И тъй като големите банки в Китай вече се оттеглят от финансирането на транзакции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малки банки на границата със сиви канали  за финансиране като парични посредници. Ползват дори забранена криптовалута, коментират източници пред Reuters. Много други са се оттеглили изцяло от руския пазар.

Мениджър в голяма държавна банка твърди, че кредиторът се притеснява от възможни санкции на САЩ при работа с руски транзакции. Банкер в една от четирите големи държавни банки в Китай коментира, че е засилил контрола върху свързаните с Русия бизнеси, за да избегне риска от санкции.

Едно е ясно, транзакциите между Китай и Русия все повече ще минават през подземни канали.

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап се виждат от несъответствие между китайските и руските митнически данни