Комитетът по паричната политика на Bank of England на днешното си заседание съхрани ключовата основна лихва на ниво 0,25%.

За запазване на ставката са гласували 7 от челновете на комитета, двата нте са подкрепили това решение, съобщиха от Централната банка на Великобритания.

Комитетът също така одобри запазването на обема на програмата за изкупуване на държавни облигации на ниво 435 млрд. фунта стерлинга ($530 млрд).

От Bank of England заявиха, че първото увеличение на лихвения процент за повече от десетилетие вероятно ще е необходимо през идните месеци, ако икономиката продължи да се развива и инфлационният натиск продължава да расте.

Британската икономиката се е развивала малко по-добре, отколкото очакваше миналия месец, инфлацията вероятно ще надхвърли 3% през октомври - малко над предишните прогнози - след като достигна 2,9% през миналия месец.

Според регулаторът обаче "не е ясно как може да се поддържа увеличение на растежа на БВП в средносрочен план", защото не е напълно ясно как домакинствата и бизнеса ще реагират на процеса на Brexit.

На днешното си заседание Централната банка на Швейцария очаквано остави без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

Същевременно време регулаторът повиши леко своите инфлационни прогнози и отбеляза, че от края на предходното заседание преди три месеца швейцарският франк е отслабнал спрямо еврото и е поскъпнал спрямо долара.

Но, според банката, швейцарският франк остава силно надценен, а ситуацията на валутния пазар е все още нестабилна и при необходимост ще се интервенира, за да се ограничи неговата сила.

Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да се намества на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни, като по този начин бъде отслабен натискът върху местната валута.

Банката намали своята прогноза за икономическия растеж на Швейцария през тази година от предишна оценка за повишение на БВП с 1,5% до растеж от малко под 1,0%. В същото време обаче банката повиши инфлационните си прогнози и вече очаква повишаване на потребителската инфлация през тази и през следващата година с 0,4% , като предвижда ускоряване на инфлацията до 1,1% през 2019 година.