Българската финансова система е доминирана от банките с важно присъствие на дъщерни компании и клонове на чуждестранни финансови институции. Това посочват от Международния валутен фонд (МВФ) в своя доклад към позицията си по "Оценката на стабилността на финансовата система в България".

Активите на цялата финансова система възлизат на 115% от брутния вътрешен продукт (БВП) и тези на банковата сфера се изчисляват на 101% от икономиката на страната, става ясно от документа на Фонда.

У нас присъстват 27 финансови институции, като 13 от тях са дъщерни на чуждестранни банки, а 5 са клонове на такива. Към юни 2016 година тези 15 участници на пазара контролират общо 77 на сто от активите на сектора.

Пет от стоте най-големи банки в света работят в България. Кои са те?

Пет от стоте най-големи банки в света работят в България. Кои са те?

Финансовите институции управляват активи за над 5 трилиона долара

"Има девет местни банки, които са с дял от 23,3% от активите (включително трите най-големи)", посочват от МВФ и допълват: "Топ 5 на финансовите институции отговарят за 59% от всички активи".

От международната институция посочват, че сектора се е възстановил след затварянето на една от системните банки през 2014 година - "Корпоративна търговска банка". Все пак от Фонда допълват, че системата остава уязвима.

"Все още съществуват рискове, включително за някои банки, показали слабости в оценката на БНБ и стрес тестовете заради високото ниво на необслужваните кредити", се казва още в доклада.

С 200% повече българи са изтеглили кредити за над 1 милион лева тази година

С 200% повече българи са изтеглили кредити за над 1 милион лева тази година

Депозитите продължават да вървят надолу

От МВФ посочват, че е необходима стратегия за ограничаване на дела на лошите кредити, който към юни 2016 година те са на равнище от 13,7% от всички заеми при средно 5,5% за Европейския съюз (ЕС).

Според оценката на международната институция обаче стрес тестовете са потвърдили стабилността на системата в България "с изключение на известна уязвимост при няколко банки".

"Повечето банки имат достатъчно големи буфери, за да могат да устоят при значително свиване на ликвидността в краткосрочен план", се посочва в документа.

"Възможността за разпространение на рискове в банковата система е минимално. Местните банки се финансират предимно от вътрешни депозити и не зависят от значително чуждестранно финансиране", допълват още от МВФ.

Кои банки дават най-високи лихви по депозити през 2017 година?

Кои банки дават най-високи лихви по депозити през 2017 година?

Само при три доходността е над 1%