Най-популярната криптовалута в света - биткойнът, повиши цената си за 24 часа с 3,4% като достигна $19 649 към обяд българско време. Това е изненада, защото дългоочакваните данни за индекса на потребителските цени в САЩ се оказаха над очакванията - такова четене, което обикновено изпраща цените на по-рисковите активи упорито надолу, пише CoinDesk.

Въпреки това биткойнът успя да се възстанови и то доста бързо, връщайки се на вече познатото равнище от над $19 000. Криптовалутата, която минути преди 11:00 българско време поскъпва с 3,4% за денонощието до $19 649, се търгува в тесен диапазон между $19 и $21 000 през по-голямата част от последния месец. Основна причина за ограничението е именно упоритата инфлация и растящите очаквания за по-тежка рецесия.

Основният индекс на потребителските цени за септември, който изключва храните и енергията, се повиши с 6,6% на годишна база - най-високото ниво от 1982 година насам. Общият индекс на потребителските цени се е вдигнал с 0,4% миналия месец спрямо август и с 8,2% на годишна база.

ЕС забрани транзакциите между руски биткойн портфейли и европейски доставчици

ЕС забрани транзакциите между руски биткойн портфейли и европейски доставчици

Като част от санкциите срещу Руската федерация заради войната в Украйна

Етерът и другите водещи криптовалути последваха модела на биткойна в четвъртък и петък, отбелязвайки краткотраен спад, преди да възстановят загубите. Към обяд българско време днес етерът поскъпва с 3,5% до $1322. От своя страна рипълът прибавя към цената си 9,3%, а карданото 5,2%.

Широкият индекс CoinDesk Market Index (CMI), който проследява представянето на кошница криптовалути, отбелязва ръст от 1,6%.