Държавният дълг на САЩ се увеличи с 317.6 млрд. долара само за една нощ и за пръв път в историята достигна 20 трлн. долара. Това става ясно от данните на Министерството на финансите на Щатите.

Огромният скок в дефицита дойде след като президентът Доналд Тръмп отпусна федерална помощ на потърпевшите от ураганите, които бушуваха по югоизточното крайбрежие на САЩ.

За целта президентът подписа законопроект, който временно отменя заложения таван на дълга от 19.84 трлн. долара. Според новия закон федералното правителство няма да има ограничения при тегленето на заеми до 8 декември, когато бъде въведен нов таван.

Така дефицитът се увеличи с 317.6 млрд. долара, достигайки 20.16 трлн. долара. Това е първият случай в историята на Щатите, когато държавният дълг преминава границата от 20 трлн. долара.

Над 14.6 трлн. долара от дълга държат гражданите, докато останалите 5.5 трлн. долара са на различни правителствени институции.

Освен увеличението с 317.6 млрд. долара, американското правителство предвижда още 702 млрд. долара дефицит за 2017 г. - повече от 100 млрд. долара повече от първоначалните бюджетни прогнози, показват данните на Службата за управление и бюджет в президентската администрация.

През първите няколко месеца на управлението на президента Доналд Тръмп и неговата администрация, намалявайки с около 100 млрд. долара от момента, в който той встъпи в длъжност.

Един от сериозните предизборни ангажименти на Тръмп бе именно да намали постоянно растящия държавен дълг на най-голямата икономика в света.

Според експерти първоначалният спад в държавния дълг се дължи на политиките на министерството на финансите, а не непременно на правилата, определени от администрацията на Тръмп.

"Мисля, че данните отчасти отразяват "извънредните мерки", предприети от Министерството на финансите, за да се заобиколи лимита на дълга. Със сигурност федералното правителство продължава да трупа дълг, защото регистрираме ежегоден дефицит от 500 млрд. долара", обясни пред Daily Wire Крис Едуардс, директор на проучвания в областта на данъчната политика в института Cato.