Доларът удари 11-месечен връх спрямо йената и останалите основни валути в четвъртък, подсилен от скока в доходността на държавните облигации, след оптимистичните икономически данни от САЩ и коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които бяха приети като войнствени.

Зелените пари се радват на силен растеж в последните часове, достигайки 114.55 йени, най-високата им стойност от началото на ноември 2017 г. Повишение над 114.735 йени ще изкачи щатската валута до най-високото й ниво от средата на март 2017 г., пише Reuters.

В добавка към приповдигнатото настроение Пауъл заяви, че че централната банка може да повиши лихвените проценти над очакваната "неутрална" настройка, тъй като "забележително положителната" икономика на САЩ продължава да расте.

Доларът получи тласък и от индекса за непроизводствена дейност на Института за управление на доставките скочи с 3.1 пункта до 61.6 пункта миналия месец, най-високото ниво от август 1997 г.

Работните места в частния сектор са се увеличили с 230 000 през септември, което е най-голямото увеличение от февруари.

"Доларът продължава да се представя над очакванията, заедно с доходността по дългосрочните облигации преди доклада за неселскостопанските работни места, като вероятно ще достигне 115.00 йени", заяви Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities.

"Администрацията на Тръмп можеше да насочи вниманието си към долара и да провери ралито му. Но всяко забавяне на долара вероятно ще бъде временно, тъй като администрацията на Тръмп всъщност позволи на валутата да се укрепи в рамките на икономическата си политика", посочва Ямамото.

Президентът Доналд Тръмп многократно изрази недоволство от силата на долара.

Индексът на долара спрямо кошница от шест основни валути се повиши с 0.35% до 96.086 пункта и беше близо до 6-седмичен връх от 96.116 пункта.

Доходността на американските държавни облигации се изкачи до многогодишни върхове в сряда, като тази на 10-годишните ценни книжа достигна 7-годишен връх, след като стабилните данни в сряда подкрепиха възможността Федералният резерв да повиши лихвените проценти отново през декември и след това.

"Фед е в готовност да запази темповете на повишение на лихвите в близко бъдеще, а а настроението към долара се е променило значително", каза Мицуо Имайзуми, главен валутен стратег в Daiwa Securities.

"Валутните мечки, зависещи от стратегията за продажба на долари, бяха многократно принудени да купуват обратно долари на все по-високи нива през последните месеци", отбеляза той.

Еврото спадна с 0.05% до 1.1469 долара, след като се понижи с 0.6% в сряда. Преди да пропадне в широкия скок на долара, единната валута се покачи до 1.1594 долара в сряда заради информации, че Италия смята да намали бюджетния си дефицит през следващите 3 години.

Паундът беше стабилен при 1.2933 долара, след като през нощта спадна на 3 и половина седмично дъно от 1.2925 долара.