По време на валутната търговия в петък щатският долар поскъпва спрямо еврото, британската лира и йената.

Общата валута днес сутринта се търгува с американската на ниво $1,1950 за евро в сравнение с $1,1986 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо японската национална валута нарасна в същото време до 108,85 йени срещу 108,51 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Американската валута поскъпва с 0,3% към британската лира стерлинги и се разменя при курс около $1,3943 за паунд.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), нараства с 0,2%. По-широкият индекс WSJ за долар добавя 0,1%.

Доларът беше подкрепен от по-добри от очакваното статистически данни за пазара на труда в САЩ и новините за приемането на пакета от стимули в размер на 1,9 трилиона долара, докато страховете от инфлация намаляха, твърдят експерти DailyFX.com.

Броят на американците, които са кандидатствали за обезщетения за безработица за първи път през миналата седмица, е спаднал с 42 хиляди до 712 хиляди, според доклад на Министерството на труда на САЩ. Това е най-ниското ниво от първата седмица на ноември миналата година.

Според ревизираните данни, седмица по-рано броят на заявленията е бил 754 хиляди, а не 745 хиляди, както беше съобщено по-рано.

Анализаторите средно очакваха спад до 725 хиляди спрямо предварително обявеното ниво от предходната седмица, сочат анкетите на Trading Economics и MarketWatch.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ), след заседаниетно вчера, не промени обема на извънредната програма за покупка на активи Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP),, оставяйки я на 1,85 трилиона евро. Регулаторът обяви, че ще ускори значително закупуването на активи по PEPP през следващото тримесечие в сравнение с първите месеци на тази година.

В същото време ЕЦБ, както се очакваше, остави основния лихвен процент по заемите на нула, а лихвеният процент по депозитите - минус 0,5%. Лихвеният процент по маржин заемите остава на нивото от 0,25%.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по време на пресконференция след срещата, че икономиката на еврозоната вероятно ще спадне през първото тримесечие на 2021 г., но рисковете са станали по-балансирани.