В началото на валутната търговия във вторник щатският долар е стабилен към еврото, укрепвайки спрямо британската лира и йената.

Фокусът на вниманието на търговците е двудневната среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ, започваща на 16 март, както и на заседанията на Банката на Англия и Банката на Япония, които ще се проведат по-късно тази седмица.

"Предстоящата среща на Фед вероятно ще определи посоката на долара поне през следващите няколко месеца", каза анализаторът на Goldman Sachs Зак Пендъл, цитиран от Trading Economics.

"Тази седмица ще покаже дали лидерите на Фед все още очакват разхлабена парична политика за много дълъг период или, ако фискалният стимул от около 10% от БВП означава, че затягането на политиката ще започне много по-рано, отколкото пазарът очаква смята експертът.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,04% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ за долар добавя 0,01%.

Днес сутринта общата валута се търгува с американската на нива около $1,1930 за евро в сравнение с $1,1929 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на долара в тандем с японската национална валута възлизаше на 109,18 йени срещу 109,13 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира поевтинява по отношение на долара с 0,24% - до $1,3867 за паунд в сравнение с $1,3900 за паунд в края на предходната валутна сесия.

За разлика от Европейската централна банка (ЕЦБ), която обеща миналата седмица да ускори темпото на обратно изкупуване на активи като част от антикризисната програма, Банката на Англия вероятно ще запази обема на обратно изкупуване на текущото ниво - около 4,4 милиарда лири на седмица, пише Bloomberg.

Докато ЕЦБ и редица други централни банки изразяват загриженост за растежа на доходността на държавните облигации, ръководителят на Банката на Англия Андрю Бейли вижда това като сигнал за оптимизъм на инвеститорите относно перспективите за икономиката.