По време на валутната търговия в петък щатският долар спада спрямо еврото и британската лира и умерено нараства по отношение на йената.

Днес сутринта общата валута се разменя с американската на ниво $1,1782 за едно евро в сравнение с $1,1764 за евро при закриването на търговията в четвъртък.

Американската валута се покачва спрямо японската в същото време до 109,26 йени за долар от 109,19 йени за долар в края на предходната сесия.

За един британски фунт стерлинг в петък сутринта на пазара дават 1,3758 долара в сравнение с $1,3734 за паунд в края на предишната търговия и по 1,1678 евро срещу 1,1674 евро за паунд предния ден.

Индексът ICE, който отразява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спечели 0,24% по време на днешната търговия. Ден преди това показателят се повиши до максималното си ниво от ноември 2020 г. въз основа на статистически данни за БВП и пазара на труда в САЩ.

Оценката за ръста на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 е подобрена до 4,3% от 4,1%, показват окончателните данни на Министерството на търговията. Броят на новите заявления за обезщетения за безработица в страната миналата седмица падна до най-ниския за годината - 684 хиляди.

Ръководителят на Банката на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Еванс каза, че може би Фед ще повиши лихвените проценти до 2024 година. Той обаче отбеляза, че регулаторът може да предприеме действия по-рано в случай на продължително ускоряване на инфлацията.

Британската лира, която по-рано тази година се повиши силно спрямо долара благодарение на новото търговско споразумение между Лондон и Брюксел, както и успешната ваксинация срещу коронавирус във Великобритания, е близо до нивото от началото на януари, отбелязва вестник Le Figaro.

"Паундът беше засегнат от разногласие между властите в Обединеното кралство и ЕС по отношение на ваксините", казаха анализатори от OFX, които вярват, че несъгласието може да "забави прилагането на карантинния план" във Великобритания.

Тази седмица Европейският съюз затегна износа на ваксини COVID-19, произведени в блока. В резултат на това ЕС може да ограничи доставката за Великобритания на ваксини AstraZeneca, произведени в завода на компанията в Холандия, пише The ​​Guardian. В понеделник изданието отбеляза, че пълната забрана за износ за Обединеното кралство ще забави ваксинациите в страната с два месеца.