Стойността на американския долар срещу кошницата от шест основни валути се покачи леко в понеделник. Пазарите очакват повече информация за срещата между Вашингтон и Пекин, която трябва да постави нови основни за бъдещи преговори за успокояване на търговското напрежение, пише Reuters.

Зелената валута се покачи с 0,11%, сочи индексът. Търговското напрежение между САЩ и нейните партньори, както и сривът на турската лира, нанесоха тежък удар на валутите на развиващите се пазари. Това повиши доларовият индекс до 96,984 на 15 август — най-високото ниво от 2017 г. насам.

В крайна сметка в петък търговията приключи на 96,096, а тази сутрин нивата са между 96,103 и 96,219.

Както стана ясно миналата седмица, във Вашингтон ще има преговори на по-ниско ниво между САЩ и Китай. Юкио Ишизуки, старши валутен стратег в Daiwa Securities, посочи, че тъй като разговорът няма да е на високо ниво, не може да бъдат очаквани значими резултати и договорки. "Но пазарите ще се надяват, че този разговор ще постави основите за друг, който да бъде на по-високо ниво", казва той.

Турските финансови пазари са затворени заради национални празници от 21 до 24 август. В петък лирата отново изтри пет процента срещу долара заради нови опасения от икономически санкции. Еврото, което достига 13-месечно дъно миналата седмица, успя леко да се покачи в петък с 0,55 процента. В понеделник общата валута достигна $1,1426, поскъпване от 0,1%.

САЩ и Китай подновяват преговорите

САЩ и Китай подновяват преговорите

Ще намерят ли решение двете най-големи икономики