Докато Wall Street като цяла възлага големи надежди, че разпространението на ваксината ще върне стабилния растеж в икономиката. Но някои анализатори са на точно обратното мнение.

Сред тях е Джим Рикардс, който пет пъти печели наградата за най-продаван финансов автор и според когото огромното печатане на пари няма да доведе до инфлация, а точно обратното.

"Да кажем, че излизам на вечеря и давам бакшиш на сервитьорката", каза той пред USA Watchdog. "Сервитьорката се прибира с такси вкъщи и тя дава бакшиш на таксиметровия шофьор. Таксиметровият шофьор взема парите и сипва бензин в колата си. В този пример моят бакшиш от 1 долар имаше скорост три: бакшиши за сервитьорката и таксиметровия шофьор и бензин. И така, моят 1 долар води до производство на стоки и услуги за 3 долара. Това е скоростта, но какво ще стане, ако остана вкъщи, не изляза и не похарча парите? В такъв случай парите ми имат нулева скорост. 7 трилиона долара по нула е нула. Ако нямате скорост, нямате икономика. 7 трилиона долара е основната парична маса и тя може да бъде 8 или 9 трилиона долара... и това само по себе си не води до инфлация. Това, от което се нуждаете, е оборот, а ние не го получаваме. "

Затова Рикардс е на мнение, че проблемът е именно дефлацията, а не инфлацията, макар че той използва съвсем неправилната теория за скоростта на парите, за да опише ситуацията.

Все пак той звучи доста по-разумно по отношение на инвестиционните активи, като според него златото все още не е достигнало пиковата си стойност, но среброто е активът, който се представя най-добре, защото то поскъпна с 47%, а златото с около 25%.

"Златото и среброто превъзхождат акциите и всички останали класове активи, но те ще отидат много по-високо и трябва", каза Рикардс. "Златото ще достигне цена от 15 хил. долара за тройунция и това е моята прогноза. Среброто ще поскъпне до трицифрирена стойност - над 100 долара за тройунция."

Според него САЩ ще обезцени стойността на долара, но този процес ще отнеме почти две десетилетия и САЩ ще се нуждаят от 4% годишна инфлация, за да го направят. Ето защо Рикардс смята, че златото и среброто ще поскъпнат много повече през следващите години. Той също изтъкна, че централните банки са нетни купувачи на злато и ще продължат да бъдат такива.