България се превръща във все по-атрактивен пазар за финансовите институции като цяло и конкретно за застрахователния бизнес. Това заяви управителят на "Алианц България Холдинг" Александър Проценко на събитие в столицата. В същото време обаче той посочи, че развитието на този тип услуги са в процес на развитие у нас, който е още в началото си.

Като пример в тази посока експертът посочи подходът към застраховката "Живот" у нас и на другите пазари в Европа. "Средният срок на застраховка "Живот" в България е 6-7 години, докато този в Германия е 25 години, например", коментира Проценко.

По думите на шефа на "Алианц България" икономическата ситуация в страната в момента предоставя добри възможности за развитие на бизнеса.

"Това не се отнася само до ръста на брутния вътрешен продукт, защото говорим също за увеличаване на доходите на населението и навлизането, следвано от използването на банкови и застрахователни продукти. Ако първоначално желанието на хората беше да си купят техника, кола или жилище, то сега естествено идва моментът, в който ще се замислят да вложат средства във финансови услуги и продукти", смята той.

Що се отнася до бизнеса на германското дружество в България, Проценко заяви, че страната е ключов пазар за групата с 1,200 милиона клиенти, като голяма част от тях ползват пенсионни продукти.

"Имаме над 100 милиона лева премии при животозастраховането и над 220 милиона лева такива при останалите видове застраховане. При пенсионните фондове по броя на вноските сме номер 1, а по размер на активите - номер 2", поясни експертът.

Все пак обаче Проценко акцентира върху това, че вноските за пенсии у нас остават относително ниски още повече що се отнася до другите пазари в Западна Европа. Той обаче допълни, че българският пазар все още е в процес на развитие и е едва в началото на извървяването на този път.

Освен застрахователни и банкови услуги "Алианц България" има предлага още пълно банково обслужване чрез "Алианц Банк България", както и лизингови услуги чрез "Алианц Лизинг България".

По отношение на банковите операции у нас, Проценко коментира, че групата е на 11-то място, като тя успешно развива дейност в своя сегмент. Заедно с това той заяви, че в бъдеще дружеството ще насочи инвестиции в изпълнение на своята стратегия за дигитализация и предлагането на нови и по-опростени продукти на клиентите.

"Посоката е ясна - искаме да сме най-силната финансова институция в България и е необходимо да направим промени, за да постигнем тази цел", заяви той.

На въпрос за продължаващата тенденция на растеж на депозитите у нас въпреки рекордно ниската доходност по тях, експертът коментира, че подобна ситуация се наблюдава и на други пазари в региона, както и на развити и големи пазари, като Германия, например.

Той призна, че сред проблемите, които трябва да реши банковата система не само у нас, но и в цяла Европа е свръхликвидността. "Проблемът е структурен и самите банки не могат да се справят с него. А тази свръхликвидност малко по малко краде от богатството на хората", каза той.

Що се отнася до готовността на Европейската централна банка (ЕЦБ) за пристъпване към по-високи лихви, Проценко изрази съмнение, че финансовата институция ще бърза да предприеме тази стъпка.

"ЕЦБ се колебае, защото все още имаме обичайните заподозрени на дневен ред в Южна Европа, а едно повишаване на лихвите ще удари по икономиките им и по доходите на гражданите им. Испания обаче показва сигнали за стабилизиране, което е добър знак", сподели още той.