Вярата на американските инвеститори във фондовия пазар е паднала до най-ниското си ниво от последиците от световната финансова криза преди десетилетие, разкрива удивително ново проучване на Gallup. Числата, които смятат, че акциите и взаимните фондове на фондовия пазар са най-добрата дългосрочна инвестиция, са се сринали с една четвърт само за една година, показва проучването.

Цифрата е намаляла до едва 18%, по-малко от всеки пети. Това следва миналогодишните сътресения на пазарите, когато рязко нарастващата инфлация, нарастващите лихвени проценти и войната в Украйна доведоха до най-лошото представяне на индекса S&P 500 от 2008 г., годината, в която Lehman Brothers се срина.

Това ниво на мрак е особено забележително, тъй като следва бум на поколенията, при който S&P 500 утроява парите ви за десетилетие. Индексът отчете двуцифрена възвръщаемост през осем от последните 11 години. Проучването повдига въпроса докъде могат да паднат числата, ако видим сериозен мечи пазар?

Междувременно мнозинството от анкетираните казват, че смятат, че недвижимите имоти или златото са по-добри от фондовия пазар. Недвижимите имоти остават най-популярни, като 34% ги определят като най-добрата дългосрочна инвестиция, въпреки че това е рязък спад от 45% преди година.

Междувременно интересът към златото почти се е удвоил, като 26% смятат благородния метал за най-доброто място за вашите дългосрочни пари. Тези проучвания обикновено са изоставащи индикатори.

Богатите млади американци зарязват фондовите пазари, за да изберат тези активи

Богатите млади американци зарязват фондовите пазари, за да изберат тези активи

Според проучване на инвеститори между 21 до 42 години с най-малко $3 милиона активи

Недвижимите имоти и златото се оказаха по-добри инвестиции миналата година от акциите. През 2019 г., когато акциите процъфтяваха, 27% казаха, че са най-добрата алтернатива. Обикновено е по-добре да инвестирате в неща, когато всички останали мразят.

Тогава получавате най-добрите оферти. През 2011 г. златото оглави проучването на Gallup като най-добрата дългосрочна инвестиция: скъпоценният метал току-що бе процъфтявал от десетилетие и достигаше рекорд за всички времена. Но всъщност това се оказа страхотно време за продажба на злато: незабавно постави началото на мечи пазар, продължил години.

Интересът към златото в проучването на Gallup достигна дъното приблизително по същото време, когато цената го направи. Междувременно подкрепата в анкетата за недвижимите имоти като дългосрочна инвестиция беше ниска през 2011 г. - във време, когато недвижимите имоти, след финансовата криза и колапса на ипотечните кредити, бяха наистина евтини.

В дългосрочен план, както Уолстрийт или който и да е финансов консултант ще ви кажат, акциите са надвили златото, недвижимите имоти, облигациите или спестовните сметки (другите опции в проучването) с голяма разлика. И това е вярно - в много, много, много дългосрочен план.

Например, данните, проследени от Stern School of Business на Нюйоркския университет, показват, че от края на 20-те години на миналия век S&P 500 ви носи средно 9,6% годишно - два пъти повече от средната годишна възвръщаемост на златото и повече от два пъти по-висока от тази на недвижимите имоти.

Някой, който е заложил парите си на борсата през 1928 г. и просто ги е оставил там, днес би имал 70 пъти повече пари от някой, който е направил същото със златото.

И 120 пъти повече пари от някой, който е направил същото с недвижими имоти. Но... това е от интерес най-вече за някой, който инвестира за пенсиониране след 95 години. При по-кратки, по-разумни периоди картината е малко по-смесена.

От всички (припокриващи се) 10-годишни периоди от края на 20-те години на миналия век златото е побеждавало S&P 500 почти веднъж на всеки три, докато недвижимите имоти са побеждавали акциите в 18% от времето, или повече от веднъж на 6.

Фондовите пазари най-сетне разбраха какво следва

Фондовите пазари най-сетне разбраха какво следва

Поне тези отвъд океана

Златото всъщност победи фондовия пазар около една трета от времето за 20-годишни периоди. Какво означава това за бъдещето, ако изобщо има такова, е друг въпрос. Да, когато фондовият пазар печели, той наистина, наистина печели.

През 90-те години на миналия век S&P учетвори парите ви, а през 50-те години ги увеличи пет пъти - и това след отчитане на инфлацията. Но това не означава, че винаги печели. Ако историята е някакъв ориентир, това че американците не харесват акциите в момента, може да е много добър контраиндикатор.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.