Истинска буря от публичен и частен дълг с потенциално сериозни последици за цялата световна икономика - пред това се изправят Съединените щати. Рисковете са свързани както с растящ брой на фалитите на бизнеси, така и със срив на доверието на кредитополучателите. Проблемът вече е видим и от статистическите данни, пише в свой материал Business Insider.

Контекст: Намаляването на лихвените проценти до нула след Световната финансова криза стимулиране американските бизнес, компании и домакинства да се възползват от евтиния кредит. Това обаче започна да се превръща в проблем след 2021 г., когато Фед предприе мерки срещу "прегряването" на икономиката и ръста на инфлацията.

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

И проблемът не е само в обслужването на дълга

В резултат разходите за обслужване на дълговете са повишиха. Междувременно, Конгресът месеци наред не можеше да вдигне тавана на държавния дълг заради спорове между управляващи и опозиция, а обезценяващите се с нарастването на лихвените проценти облигации "торпилираха" SVB, Signature Bank и First Republic. Така стигаме и до решенията на Fitch и Moody"s да понижат кредитните рейтинги съответно на САЩ и на 10 отделни банки.

Дългова криза в САЩ може да предизвика верижна реакция, тъй като говорим за най-голямата икономика в света, която освен това е основен източник на финансиране за държави и компании.

Опасен рекорд: Глобалният дълг е нараснал с $8,3 трилиона

Опасен рекорд: Глобалният дълг е нараснал с $8,3 трилиона

Това става ясно от нов доклад на Института по международни финанси (ИМФ)

Детайли: Според икономисти като Рей Далио и Нуриел Рубини пълномащабната дългова криза изглежда все по-вероятна. Ето и как статистиката подкрепя твърденията им.

  • Дълговете са в небесата - по данни на Фед задлъжнялостта по кредитни карти неотдавна за първи път е надминала 1 трлн. долара. Според TransUnion личните необезпечени заеми също подобряват рекорди - цели 225 млрд. долара. Корпоративният дълг на свой ред през миналата година нарасна с 6,2% до 7,8 трлн. долара, а според прогнозата на Bank of America през следващите 10 години всеки ден през следващите 10 години може да се добавят по 5 млрд. долара към публичния дълг.
  • Фалитите са все повече - не всички компании издържат на тежкото дългово бреме. Фалитите в САЩ от началото на годината до момента вече са повече, отколкото за цялата 2022 г. - с цели 53% повече. При пълномащабна рецесия има риск за корпоративни дългове в размер на до 1 трлн. долара, предупреждават от Bank of America.
  • Натрупват се просрочия - забелязва се ръст на случаите, в които хора и компании закъсняват с плащанията по кредитите си. При търговските недвижими имоти забавянето с над 30 дни вече е станало по-масово с 3% - обръщайки тенденцията на спад. При личните заеми Фед също отчита увеличен брой просрочия.
  • Банките намаляват риска - големите банки вече са склонни да се откажат от кредитите, при които има риск от неизпълнение, като даже са склонни да продадат задължението на загуба. Bloomberg съобщава, че JPMorgan, Goldman Sachs и Capital One са сред банките, които се опитват да излязат от мащабни проекти в сферата на недвижимите имоти. Собствениците, които решат да рефинансират ипотеките си, ще се сблъскат с понижени оценки и повишени лихвени проценти. Това може да доведе до още лоши кредити.