Ерата на свръхниска инфлация, която предшестваше коронавирусната пандемия, е малко вероятно да се завърне и централните банки трябва да се приспособят към значително по-високите очаквания за ръст на цените. Това заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, по време на Форума по парична политика в Португалия, организиран от ЕЦБ.

Лагард призна, че ЕЦБ е подценила въздействието, което цените на енергоносителите и проблемите с веригите на доставки биха имали върху цените в еврозоната. Тя каза, че банката ще следи тези фактори, както и преговорите за заплатите, при своите прогнози в бъдеще, съобщи БНР.

Според мнозинството икономисти, очаква се растежът на цените, който вече надвиши 8% в рамките на еврозоната, да продължи поне до началото на есента, след което да последван бавен спад на инфлацията. Но въпреки това, очаква се тя да остане далеч над целевото ниво на ЕЦБ от 2% до 2024 г.

Лагард също така посочи, че пазарите "имат пълно разбиране и оценка на това, което правим", по отношение на действията на Централната банка за ограничаване на инфлацията. Тя заяви, че ЕЦБ ясно е посочила намеренията си за заседанията през юли и септември, като добави, че по-нататъшните действия на паричната политика ще зависят от нивото на несигурност занапред.

ЕЦБ обеща да повиши основните си лихви с 25 процентни пункта на заседанието си през юли - първо увеличение от повече от десетилетие, което да бъде последвано от потенциално ново, и дори по-голямо вдигане на основните лихви през септември, с оглед на болезнено високата инфлация.

 ЕЦБ трябва да вдигне лихвите, за да покаже, че няма да позволи  шокът с инфлацията да стане ежегоден

ЕЦБ трябва да вдигне лихвите, за да покаже, че няма да позволи шокът с инфлацията да стане ежегоден

В предаването Money.bg гост е Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество"

Междувременно председателят на Фед на САЩ Джером Пауъл, който също участва на форума на централните банкери в Синтра, заяви, че няма гаранция, че Федералният резерв може да допринесе за "меко кацане" на икономиката на САЩ.

"Смятаме, че има пътища да постигнем връщане към инфлация от 2%, като същевременно запазим силен пазар на труда. Вярваме, че можем да направим това", каза Пауъл, но побърза да добави, че "няма гаранция, че можем да направим това".

По думите му, Фед няма да позволи на икономиката да влезе в "режим на по-висока инфлация", дори ако това означава повишаване на основните лихви до нива, които излагат икономическия растеж на риск.

Въпреки свиването на икономическия растеж на САЩ през първите три месеца на годината, Пауъл беше оптимист относно текущото здраве на икономиката. Според него, домакинствата и предприятията се намират в много силна форма и пазарът на труда е "изключително силен".

Всъщност Фед прогнозира по-бавен (по-умерен) растеж като необходима корекция, за да позволи на предлагането да настигне силното търсене.