Има различни причини за инфлацията в различните валутни зони в мащаб. Най-очевидна е тя в САЩ, където имаше огромни антикризисни пакети, които подействаха прекалено добре и икономиката отиде над потенциала си, прегря и пазара на труда. Има 6 милиона безработни и 12 милиона отворени работни места. У нас няма такива дисбаланси все още. Това заяви Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Имаме 150 хиляди безработни, които са сравнително малко. В Европа нямахме антикризисни пакети за трилиони, но инфлацията дойде от гледна точка на предлагането през енергийните ресурси. Миналата година газа поскъпна 10 пъти, от там електричетвото. Тази година поскъпнаха петрола, суровините и храните.В ръцете на централната банка е да не допусне еднократен шок в предлагането, който води до еднократна инфлация и от там да не се превърне в инфлационна спирала. За това ЕЦБ трябва да вдигне лихвите, за да покаже, че няма да позволи този еднократен шок в инфлацията да стане ежегоден и да не може да се спре", поясни той.

Според него колкото по-рано се вдигнат лихвите, толкова по-ясен знак че има към пазара, че няма да се позволи инфлационна спирала.

"За страната ни има интересни аспекти, един от които е че не произвеждаме ток от газ, а от собствен ресурс. Там няма поскъпване за разходите по производство, но има поскъпване на цената, на която изнасяме. Ние печелим от това, че можем да натоварим всички тези мощности. По мои изчисления чистата печалба е около 5 милиарда. С тези пари може да се компенсира бизнеса", заяви той.

Популярните данъчни облекчения

"Намаляване на ставката на ДДС за хляба например няма да доведе до резултат, при който цените в магазина падат. Ако искаме да помогнем на някого трябва да намалим неговия данък - данък за домакинствата например, а не чрез посредници. Освен това още преди да са вкарани мерките за 25 стотинки за отстъпка за горивата, те поскъпнаха с 15-20 стотинки, така, че понякога има обратен ефект", коментира той.

По думите му трябвало да се направи стъпка към намаление на дефицита. "Ние имаме 4% дефицит последните 2 години и трябва да го свалим до три, ако искаме да влезем в еврозоната. Има много голям потенциал в приходната част например. Само за първото тримесечие АЕЦ има 2 милиарда печалба. Единия вариант е да чакаме да свърши година и тогава да се плаща дивидент", заяви той.