Британските банки и застрахователни компании са преместили активи в размер на над 1 трилион паунда от Обединеното кралство към Европейския съюз (ЕС) в резултат на Брекзит. Това показва проучване на мозъчния тръст New Financial, цитирано от EURACTIV. 

Повече от 440 фирми, опериращи на банковия и финансовия сектор на Острова, са преместили част от бизнеса и екипа си в нови дъщерни дружества в европейски членки, сочат техните изчисления.

Общо те възлизат на еквивалент от 1 трилион паунда или 1,2 трилиона евро.

"Въпреки че това е най-изчерпателният анализ досега за въздействието на Брекзит върху сектора, ние смятаме, че ефектът от излизането от ЕС е подченяван, тъй като сме едва в края на първия етап от промяната", предупреждават от New Financial в документа.

По-подробните изчисления показват, че британските банки са преместили активи за 900 милиарда паунда в страните от блока или 10% от общите си активи на Острова, а застрахователните дружества - такива за над 100 милиарда паунда.

Излизането на Великобритания от единния европейски пазар сложи край на т.нар. финансов паспорт, който позволява на британските компании да предлагат своите услуги в ЕС.

През миналия месец Лондон и Брюксел посписаха мемурандум за разбиателство, който трябва да позволи на британските компании да оперират на Стария континент, но все още цялостната процедура не е завършила.

Междувременно през февруари стана ясно, че Амстердам е изпреварил традиционния финансов хъб Лондон по отношение на обема на търговията на фондовия пазар.

Амстердам е новият хъб за търговия с акции на Европа

Лондон вече не е любимата дестинация за търговия на акции на Европа

Английската столица остава на второ място в началото на годината