Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на ЕС, съкрати кредитирането с близо 20% миналата година и планира да запази финансирането на същото ниво през 2019 г. на около 60 милиарда евро (69 милиарда долара), заявява президентът на ЕИБ във вторник, цитиран от Reuters.

Банката също се подготвя за всяка възможна развръзка от Брекзит, включително напусканетона Великобритания без сделка през март. Обсъждат се са планове останалите 27 държави-членки на ЕС да изкупят дела на Великобритания, за да се запази инвестиционния капацитет на банката след напускането настраната, дори в случай на Брекзит без сделка, което внезапно би създало дефицит без преходен период, казва Вернер Хойер на пресконференция.

Според Хойер, намаляването на кредитирането през 2018 г. се дължи на подобрените икономически условия в ЕС, което позволи на банката да инвестира по-малко и да се концентрира върху по-рискови и по-печеливши проекти.

Въпреки сигналите за забавяне в няколко европейски икономики, банката ще запази подобно ниво на финансиране тази година.

Оттеглянето на Великобритания от блока ще лиши банката от един от най-големите ѝ акционери и от 3,5 милиарда евро записан, но неплатен капитал и от 35 милиарда евро от записания капитал, които са ключови за банката, за да поддържа тройния си А рейтинг и ниски разходи за финансиране.

Разкриващият се недостиг на записан, но невнесен капитал заради напускането на Великобритания ще бъде покрит с резервите на банката, казва Хойер, докато недостигът при внесеният капитал, ще бъде запълнена пропорционално от 27-те останали правителства на ЕС.

Достигнато е споразумение за запълването на недостига на техническо равнище, но то трябва да бъде формализирано от финансовите министри на ЕС.

Според Хойер, официално споразумение ще бъде подписано, след като има яснота относно процеса за Брекзит.

Споразумението между държавите-членки на ЕС бе възпрепятствано от разделения относно бъдещето разделение на акционерния капитал, като Полша настоява за по-голям дял - което ще дойде с повече правомощия.

Достигнатият временен компромис предвижда скромно увеличение в полза на Полша и по-малки увеличения на капитала за Румъния, а може би и за Люксембург.