Европейски банки предоставят милиарди долари финансиране за разширяване на добива на петрол и природен газ, въпреки насоките на Международната агенция по енергетика (МАЕ) срещу финансиране на подобни нови съоръжения, с цел забавяне на глобалното затопляне. Това се казва в доклад, цитиран от Ройтерс.

Миналата година 25 от водещите банки в региона са предоставили общо 55 милиарда долара на енергийни компании, които планират да разширят добива си на петрол и газ, пише в доклад на инвестиционната нестопанска организация ShareAction.

Въпреки че посочената сума представлява намаление спрямо отпуснатите 106 млрд. долара през 2020 г. и 83 млрд. долара през 2019 г., отпуснатите през миналата година средства за инвестиции в нефт и газ са повече от сумите от 49 и 50 млрд. долара, съответно през 2018 г. и 2017 година.

В доклад на МАЕ от 2021 г. се казва, че не трябва да се инвестира в нови петролни и газови находища, за да има шанс от 50% за ограничаване на глобалното затопляне с 1,5% над средното през "прединдустриалното" време.

Финансирането обаче е факт, въпреки че 24 от водещите банки в Европа обещаха да "декарбонизират" кредитните си портфейли, се казва още в доклада. По-конкретно, HSBC, Barclays и BNP Paribas са сред банките, отпуснали най-голям обем финансиране през 2021 г. за петролни и газови проекти.

Говорител на британката банка HSBC коментира, че работи с клиенти по енергийния преход и ще публикуват научно обосновани цели за привеждане на финансирането за нефт и газ с целите и сроковете на Парижкото споразумение по климата.

Говорител на френската BNP Paribas коментира, че банката е основен поддръжник на европейските енергийни компании, които до голяма степен са се ангажирали с изграждането на възобновяеми енергийни източници, които ще играят водеща роля в "зеления" преход.

От BNP Paribas добавят, че е важно да се разграничи разширяването на финансирането на петрола спрямо това за природния газ, тъй като последният има полезна роля като "мостово" гориво за страните, които предприемат политика на отдалечаване от по-замърсяващите въглища.