Надеждите, че европейските лидери ще постигнат сделка за спасителния пакет покачиха общата валута в понеделник до четиримесечен връх, предава Bloomberg. Четирите правителства, които оспорваха желанието за по-голям дял на безвъзмездната помощ срещу пандемията за сметка на заемите, са се съгласили за ниво на грантовете от €390 млрд. Останалата част от сумата до €750 млрд. ще бъде предоставена чрез нисколихвени заеми.

В отговор, еврото поскъпна до 1,4282 за долар, най-високата точка от началото на март досега.

Европейските лидери се намират четвърти ден в Брюксел в опит да постигнат споразумение по спасителния пакет, припомня БНР. Спорният въпроса са предложенията на ЕК този възстановител фонд да се състои от €500 млрд. под формата на безвъзмездни средства за силно засегнатите от коронавируса европейски икономики и €250 млрд. под формата на ниско лихвени заеми.

Така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция обаче настоява, че максималният размер на отпусканите от този фонд безвъзмездни средства трябва да бъде от €350 млрд., но по последни информации те сякаш са склони да се съгласят с последното предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел сумата на грантовете да бъде €390 млрд.

Според анализатори, колкото по-малка се окаже договорената сума на безвъзмездните средства във фонда за възстановяване, толкова по-ограничено ще бъде поскъпването на еврото на валутния пазар.

Доходността на 10-годините италиански облигации се понижава в понеделник с 6 базисни пункта към 1,18%, което е най-ниското ниво от 9-и март насам и далеч под пика по време на коронавирусната криза около 3%.

Лихвеният диференциал между тези книжа и 10-годишните германски облигации също се свива до най-ниско ниво от март насам от 160 базисни пункта (лихвата по италианските книжа е с 1,6% над тази по немските).

Доходността на 10-годишните облигации на Испания също се понижава към най-ниско ниво от началото на месец март, докато доходността на 10-годините немски книжа се повишава с 1 пункт към -0,44%.