Щатският долар първо слабо се засили спрямо еврото и лирата стерлинг на валутните аукциони в сряда сутринта, леко поевтинявайки по отношение на японската йена. След това двете европейски валути успяха да запазят извоювания през последните дни напредък.

Вниманието на търговците е насочено към заседанието на Федералната резервна система, чиито резултати ще бъдат обобщени днес вечерта.

Статистиката за инфлацията в САЩ, публикувана предишния ден, потвърди мнението на експертите, че Фед ще спре цикъла на затягане на паричната политика и ще запази основния лихвен процент непроменен ( 5-5,25%), отбелязва Market Watch.

В същото време пазарните участници не изключват, че тонът на изявленията на председателя на Фед, Джером Пауъл по време на пресконференция след срещата ще бъде "ястребов".

Потребителските цени (CPI индекс) в Съединените щати са се повишили миналия месец с 4% спрямо май миналата година, най-ниското темпо от март 2021 г., съобщи вчера американския департамент по труда. Инфлацията се забави от 4,9% през април. Инфлацията без храна и енергия (CPI Core index) се забави до 1,5-годишно дъно в 5,3% от 5,5% през април.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, шансовете Централната банка на САЩ да го остави непроменен (на 5-5,25%) на срещата, приключваща на 14 юни, се оценяват от пазара на повече от 90%, според CME FedWatch.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,04%, по-широкият WSJ Dollar Index - 0,07%.

Към 11:30 часа българско общата европейска валута се търгува на пазара по  1,0792 долара за едно евро спрямо 1,0793 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Европейската централна банка ще заседава на 15 юни. Както търговците очакват, на тази среща регулаторът ще повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта. Пазарът също така очаква те да се покачат със същата стойност през юли, въпреки факта, че затягането на паричната политика вече доведе до рецесия в еврозоната.

Британската лира стерлинг в същото време, след първоначалния лек спад, вече поскъпва спрямо долара с 0,07% - до $1,2621 за едни паунд от $1,2612 за паунд в края на вчерашния борсов ден.

Цената на американската валута в съчетание с японската възлиза на 139,91 йени за един долар срещу 140,22 йени за долар при затварянето на пазара във вторник. Също така за тази седмица е планирано заседание на Централната банка на Япония, която се очаква да поддържа изключително разхлабена парична политика.

Обменният курс на американската спрямо китайската валута днес сутринта е 7,1667 юана за едни долар срещу 7,1653 юана за долар ден по-рано. Китайската национална валута се търгува на минимум през последните 6 месеца след понижението във вторник на един от основните лихвени проценти от Народната банка на Китай (PBOC).PBOC понижи лихвения процент по седемдневните обратни репо сделки до 1,9% от 2%.