По време на валутната търговия в петък щатският долар се промени незначително спрямо еврото, паунда и йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се понижава едва с 0,02%.

Към 9:45 ч. българско време в петък общата валута се разменя с американската при курс $1,2225 за евро в сравнение с $1,2228 за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута щатският долар нарасна в същото време почти незабележимо - до 108,79 йени срещу 108,78 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес сутринта се разменя срещу долара почти без промяна - на ниво около $1,4182 за едни паунд. Във вторник британската валута докосна най-силното си ниво от април 2018 г., тъй като инвеститорите оцениха положително партида данни, публикувани тази седмица, и се надяват на стабилно икономическо възстановяване през 2021 г.

Търговците продължават да анализират статистическите данни за американската икономика, опитвайки се да предвидят по-нататъшни действия на Федералния резерв.

По-рано тази седмица бяха публикувани протоколите от априлската среща на Федералната резервна система, в която много икономисти видяха сигнали за "ястребови нагласи".

По време на заседанието, проведено на 27-28 април, някои от лидерите на Фед отбелязаха необходимостта да се обсъди възможността за намаляване на стимулите в случай на по-нататъшно подобряване на ситуацията, показва протоколът.

Статистиката на пазара на труда в САЩ се оказа по-силна от очакваното, което увеличи апетита за риск на световните пазари, пише Dow Jones. Броят на американците, които кандидатстват за обезщетения за безработица за първи път през миналата седмица, е намалял с 34 хиляди - до 444 хиляди души, най-ниският от началото на пандемията COVID-19, съобщиха от Министерството на труда на САЩ.