В хода на валугната търговия в четврътък сутринта щатският долар отслабва по отношение на евроти , британската лира, посъкпва по отношение на японската йена. Търговците оценяват данните за инфлацията в САЩ и изявленията на представители на Федералния резерв, които потвърждават ангажимента на регулатора да лихвените проценти, пише Trading Economics.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,15% - до $1,0317 за едно евро в сравнение с $1,0299 за евро при затварянето на пазара в сряда.

Стойността на британската лира стерлинг се покачва с 0,10% до $1,2223 за един паунд спрямо $1,2219 за паунд в края на предишната сесия.

Щатската валута поевтинява по отношение на японската с 0,19% - до 132,59 йени за долар срещу 132,89 йени за един долар ден по-рано.

Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Минеаполис Нийл Кашкари нарече статистиката за динамиката на потребителските цени в САЩ през юли, публикувана в сряда, "първия намек", че инфлацията в страната може да започне да се забавя , но отбеляза, че това не премахва необходимостта от повишаване на лихвените проценти. Федералният резерв все още е "много, много далеч от обявяване на победа", каза той.

По-рано президентът на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Евънс прогнозира, че основният лихвен процент ще се повиши до 3,25-3,5% до края на тази година. Тя ще достигне максималните лифвени равнища от 3,75-4% едва догодина, смята Евънс.

Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се повишили с 8,5% през юли спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на труда. По този начин инфлацията се забави спрямо 9,1% през юни, когато показателят актуализира максимума си за последните 40 години. Анализаторите очакваха средно увеличение от 8,7%, според резултатите от социологически проучвания на Trading Economics и Bloomberg.