В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява към еврото и японската йена и леко се покачва по отношение на британската лира стерлинг. Търговците продължават да оценяват резултатите от заседнията на най-големите централни банки в света.

Федералната резервна система на САЩ очаквано повиши основната си лихва с 50 базисни пункта в сряда, а служители на американската централна банка преразгледаха нагоре прогнозата си за нивото на лихвата в края на 2023 г. Според новата прогноза пиковата стойност на лихвата ще бъде 5-5,25%. Освен това, по време на традиционната пресконференция, председателят на Фед Джеръм Пауъл многократно намекна, че регулаторът не възнамерява да започне да намалява лихвите поне до началото на 2024 година.

В четвъртък Европейската централна банка и Централната банка на Англия последваха примера на Фед и също повишиха лихвите си с 50 базисни пункта.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,11% - до 1,0638 долара за едно евро срещу 1,0628 долара за евро при затварянето на търговията в четвъртък.

Курсът на британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,09% - до $1,2164 за едни паунд в сравнение с $1,2178 ден по-рано.

Стойността на американската валута по отношение на японската се понижава с 0,54% - до 137,01 йени за един долар спрямо 137,78 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,17%, апо-широкият WSJ Dollar Index - 0,23%.

Инвеститорите също така анализират публикуваната предния ден статистика за САЩ, която показва по-значителен от очаквания спад в продажбите на дребно, както и неочаквано понижение на индустриалното производство през ноември.

Продажбите на дребно в САЩ през ноември са намалели с 0,6% спрямо предходния месец, съобщи Министерството на търговията на САЩ. Това е най-значителният спад от началото на годината, според Trading Economics. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 0,2%, докато прогнозата на Trading Economics беше за спад от 0,1%.

Обемът на промишленото производство в САЩ през ноември е намалял с 0,2% в сравнение с предходния месец, докато анализаторите очакваха ръст от 0,1%. На годишна база промишленото производство нараства с 2,5%.

По-ниските от очакваното статистически данни засилват опасенията, че строгата парична политика на Фед може би вече започва да оказва натиск върху икономиката, пише Trading Economics.