В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар леко се обезценява спрямо еврото и британската лира. Японската йена се засилва спрямо повечето валути на G10, както и към азиатските валути, на фона на общото бягство на инвеститорите към риска поради нарастващия страх на инвеститорите за въздействието на новия щам на "делтата" на COVID-19 върху световната икономика.

Към 10:05 часа българско време общата валута е нараснало спрямо долара до $1,1821 за едно евро спрямо $1,1816 долара за евро при затваряне на търговията в сряда.

Американската валута спада спрямо японската по време на днешната търговия с 0,15%, до 110,09 йени долар в сравнение със 110,25 йени за долар в края на предишната сесия.

Еврото се понижава спрямо японската валута с 0,09%, до 130,15 йени срещу 130,27 йени за едно евро предишния ден.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта се покачва с 0,07% спрямо американския долар и се разменя на ниво $1,3774 за един паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% в четвъртък, по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,04%.

В САЩ икономическият растеж се забави до умерен през юли-август, според Бежовата книга на Федералния резерв - регионално икономическо проучване, публикувано в сряда. Забавянето на икономическата активност в повечето окръзи се дължи до голяма степен на факта, че американците са станали по-малко пътуващи и също ходят по-малко на ресторанти поради опасения за разпространението на "делта" варианта на коронавируса.

"Beige Book показа, че икономическото възстановяване на САЩ започна да спада през юли -август, включително поради рисковете, свързани с коронавируса", ​​се казва в преглед на Mizuho Bank. Търсенето на японската национална валута като актив "сигурно убежище" допринася за отслабването на долара спрямо йената в четвъртък, казват банковите експерти.

Фокусът на пазара в четвъртък е заседанието на Европейската централна банка. Анализаторите смятат, че регулаторът ще поддържа основния лихвен процент на рекордно ниското нулево ниво.

Според анализатори на CBA, цитирани от Wall Street Journal, по този начин ЕЦБ няма да направи никакви очевидни промени в паричнокредитната си политика, но може да сигнализира за забавяне на темповете на обратно изкупуване на финансови активи по програмата Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).