Във вторник в хода на валутната търговия курсът на щатския долар спада спрямо еврото и расте по отношение на йената. Намаляването на доходността на американските държавни облигации ограничава интереса към американската валута. Пазарите продължават да очакват резултатите от заседанието на Европейската централна банка в четвъртък.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,2061 за едно евро в сравнение с $1,2037 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо японската национална валута нарасна в същото време до 108,20 йени срещу 108,17 йени за долар в понеделник.

Британската лира стерлинги във вторник сутринта струва 1,3999 долара срещу $1,3986 за паунд при закриване на търговията предния ден. Инвеститорите очакват публикуването на данни за броя на безработните във Великобритания през март.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,12% по време на днешната търговия. Стойността на индикатора е близо до най-ниското ниво от началото на март, отбелязва Trading Economics.

От началото на април еврото е спечелило около 3% спрямо щатския долар след неблагоприятно първо тримесечие. По-рано тази година търговците залагаха, че бързото възстановяване на американската икономика ще принуди Федералния резерв да нормализира политиката си и да повиши лихвите, което допринесе за привлекателността на долара, отбелязва вестник Le Figaro.

"Инвеститорите започват да приемат обещанието на Фед да не променя паричната политика, докато заетостта и инфлацията не се повишат значително", каза анализаторът на FXTM Лукман Отунуга.

Фокусът на пазара тази седмица е заседанието на Европейската централна банка, която ще се проведе в четвъртък. Търговците не очакват ЕЦБ да предприеме някакви действия, но ще чакат сигнали от регулатора относно бъдещо нормализиране на паричната политика.

Китайската валута във вторник сутринта се търгува на ниво около 6,4943 юана за един долар, в сравнение с 6,5103 юана за долар предния ден.

Китайската народна банка запази основния си лихвен процент (LPR) непроменен за дванадесетия пореден месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата с COVID-19.

Годишният LPR остава 3,85%. За последно този процент бе понижен през април 2020 година=