Задълбочаващ се недостиг обещава да повиши цените на среброто на фона на растящо търсене на метала като убежище за инвеститорите, пише Bloomberg.

През декември среброто поскъпна с 9,1 процента, най-големият месечен ръст от почти две години насам. Металът се възползва от търговската война, отслабващия долар и прогнозите за по-бавно повишение на лихвите в Съединените американски щати.

В сряда цената на метала подскочи с почти 4 процента до $15,92 - най-високото ниво от 13 юли на м.г.

В същото време се очаква, че през тази година търсенето на среброто ще надхвърли добива за седма поредна година. Компаниите избягват нови проекти заради световната икономическа несигурност. И това може да повиши цената на метала до $17,50 от $15,92 сега, според допитване на изданието до 11 анализатори и трейдъри.

Цената на най-скъпия метал се покачи до нов рекорден връх

Цената на най-скъпия метал се покачи до нов рекорден връх

Стойността на паладия вече няколко месеца е по-висока от тази на златото

Трябва обаче да отбележим още, че същата несигурност замъглява прогнозите за търсене за индустриална употреба.

Изчисления на Робин Бар от Societe Generale SA показват, че през тази година ще бъдат добити около 26 хил. тона сребро - най-малкото количество от 2013 година насам.

Разбира се, недостигът в добива не бе достатъчен, за да покачи цените през последните години. Среброто се търгува повече като ценен метал, отколкото като индустриален. Цената се срина почти наполовина от 2012 г. насам - последният път, в който пазарът бе на плюс. През 2018 г., за която Societe Generale изчислява, че бе шестата подред, в която имаше дефицит в добива, цените намаляха с 8,5 процента.

Федералният резерв на САЩ играе важна роля. През последните три месеца, в които инвеститорите започнаха да очакват забавяне на темпа на покачване на лихвите, златото и среброто бяха сред най-добре представящите се активи.

Но наскоро централната банка даде сигнал, че ще следи внимателно последните данни, за да определи бъдещата си политика. Ако Фед реши да забави увеличенията, това ще подкрепи цената на металите.

Златото също поскъпва, като ралито от август насам натрупа нови 13,05%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценните метали

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Това прогнозират експерти