Банковите регулатори в САЩ са загърбили идеята да въведат ново изискване, според което клоновете на чуждестранните банки, опериращи в страната, трябваше да притежават определено минимално количество от ликвидни активи, които да служат като застраховка срещу сриването на паричните им запаси, предаде Financial Times. Възможно е обаче подобна мярка да бъде предложена на международно равнище.

Вицепредседателят на комисията по банков надзор във Федералния резерв е приел довода на банките, че новите изисквания за увеличаване на ликвидността трябва да бъдат наложени само ако това правят и другите регулаторни органи по света. "Без някакво международно споразумение може да се стигне до ситуация, в която всяка страна се опитва да придърпа каквото може, ако настъпи нова паника на пазарите", посочва един от източниците на изданието.

Шефът на Deutsche Bank: Централните банки не могат да спрат нова криза

Шефът на Deutsche Bank: Централните банки не могат да спрат нова криза

Те вече са използвали наличните опции за това, смята Кристиан Зевинг

Според анализатори този ход ще облагодетелства в най-голяма Deutsche Bank, тъй като с почти 150 млрд. долара именно тя е най-големият международен играч по размер на активите. Според анализаторския сайт част от причините, поради които регулаторът е приел доводите на банките, включват невъзможността да се повтори сценария с фалита на Lehman Brothers или дори страха за такъв, като от Bloomberg правят паралел между представянето на акциите на сриналата се инвестиционна банка и немския гигант.

Снимка 447201

Източник: Bloomberg

По-рано тази година Deutsche Bank трикратно се провали на стрес тестовете на Федералния резерв, преди, донякъде изненадващо за пазарите, да ги издържи в края на юни. Неуспехите на финансовата институция още в средата на годината доведоха до спад на цената на акциите ѝ. За да се предпази от допълнително понижение на стойността на ценните си книги и от трупането на все по-големи загуби, банката преустанови инвестициите си в корпоративни акции в САЩ.

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Половината от тях ще бъдат освободени от работа в Германия

Същевременно нейното положение на глобално равнище не изглежда особено розово. В средата на тази седмица най-голямата немска банка оповести допълнителна информация относно параметрите на най-голямата си програма за преструктуриране на бизнеса си. Стана ясно, че Deutsche Bank ще съкрати общо 18 хил. служители, половината от които - в Германия.