Индийците забогатяват по-бързо от населението на всяка друга голяма икономика.

Частното богатство на Индия нараства с впечатляващи темпове. За периода 2008-2018 година то се е увеличило с 98% и се очаква да продължи да се увеличава още по-бързо през следващите 10 години. Това става ясно от изследване на AfrAsia Bank и компанията за проучвания New World Wealth.

До 2028 година частното богатство на индийците ще е около 23 трилиона долара по данни от изследването, цитирано от Quartz. А това ще е два пъти повече от личните състояния на населението във Великобритания и Германия.

След десетилетие частното богатство в Индия ще възлиза на 22,81 трилиона долара, в Обединеното кралство то ще бъде 10,4 трилиона долара, а в Германия - 9,67 трилиона долара.

Бързото забогатяване на голяма част от индийците се дължи на предприемаческия дух, конкурентното заплащане и англоговорящото население в страната според доклада. От него става ясно още, че финансовите услуги, IT секторът, аутсорсингът на бизнес процесите, както и секторът на недвижимите имоти също ще се развиват с много бързи темпове.

Високият ръст на личното богатство в Индия не означава обаче пропорционално нарастване на нетните активи на всички индийци.

Сред страните с високо общо частно богатство Индия се нарежда първа. В нея има най-голямо състояние, притежавано от милиардери. Япония пък е последна по този показател.

Индийските милиардери не се задържат особено в родината си. Те избират да живеят в САЩ, Австралия, Канада, което не е учудващо, тъй като това са най-предпочитаните дестинации от милиардерите по света.

Изтичането на частно богатство от Индия в лицето на милиардерите, които я напускат все още не се отразява на факта, че в нея има най-много индивидуално притежавано състояние. Ако условията за живот в страната се подобрят, вероятно някои от милиардерите, които са я напуснали, ще се върнат обратно в Индия, гласи докладът.