Инфлацията в еврозоната се покачи до най-високото си ниво от над две години насам. Икономиките в региона започнаха постепенно да премахват здравните ограничения и възстановяващото се търсене засили ефекта от проблемите във веригите за доставки, коментира Bloomberg.

Потребителските цени нарастват с 2% през май, надхвърляйки прогнозите на икономистите, като енергийните продукти допринасят най-много. Във вторник петролът достигна тригодишен връх.

Европа започна да оставя пандемията зад гърба си. Намаляващият брой заразени и увеличеният брой ваксинирани позволява на магазините, ресторантите и театрите да отворят отново, а пътуванията постепенно се възстановяват. В същото време производителите, които се справиха отлично в първите месеци на кризата, все по-често са изправени пред проблеми във веригите за доставки. Забавянето на доставките на суровини и компоненти ограничава растежа на производството и оставя компаниите без възможност да отговорят на увеличеното търсене, според изследване на IHS Markit.

Данните показват още, че заводите са повишили цените си с най-високия темп от над 18 години насам.

Европейската централна банка смята, че повишението на цените е временно и е твърде рано да се говори за отхлабване на паричната подкрепа. Макар че инфлацията достигна нивото, което централната банка гонеше през последното десетилетие, голяма част от ръста се обяснява с временни фактори или с ценните на енергийните продукти. Очаква се на 10 юни ЕЦБ да представи новата си икономическа прогноза.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и горивата, е на ниво от едва 0,9% през май.

Миналата седмица и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие подчерта, че инфлацията ще се ускори през следващите месеци заради високите оперативни разходи и намалената конкуренция, но натискът ще намалее към края на годината.

Пазарът на труда в еврозоната също показва признаци на възстановяване. Безработицата през април пада до неочаквано ниските 8%.