Инвестициите в акциите и облигациите в развиващите се пазари отчетоха нетен приток от 31,2 млрд. долара през февруари, особено на фона на нарастващите лихви в САЩ, които предизвикаха забавяне през последната седмица, показват данните на Института за международни финанси.

Това е най-ниската сума месечно от август миналата година насам и е почти два пъти под постигната стойност през януари 2021 г., когато вложенията в ценни книжа достигнаха 52,5 млрд. долара.

Разбивката показва, че вложенията в акции в развиващите се икономики са възлизали на 8,4 млрд. долара, а в облигации - 22,8 млрд. долара. Почти всички от придобитите акции от страните в тази категория са на китайски компании, които са привлекли 7,8 млрд. долара или общо 93% от инвестициите в сегмента.

Останалите 600 млн. долара, насочени акциите в другите държави в групата на развиващите се пазари, са исторически рекордно ниска стойност, която е десетократно по-ниска от вложенията през октомври миналата година.

"Положителният импулс от началото на годината изчезна през февруари, което нанесе сериозен удар върху акциите", изтъкват от института в изявление.

Китай е лидер и по отношение на привлечените инвестиции в облигации - 9,3 млрд. долара, докато останалите развиващи се пазари са привлекли 13,5 млрд. долара. Все пак това е най-слабото представяне на Поднебесната империя за последната почти година, през която средните привлечени инвестиции в облигации месечно възлизаха на 12,1 млрд. долара.