Сезонът на прогнозите е в разгара си и по всичко изглежда, че големите инвестиционни банки имат благоприятни очаквания за италианския длъг - поне през призмата на политиците, посочва Bloomberg.

Според Commerzbank, JPMorgan, HSBC и UBS лихвата по бенчмарковите 10-годишни облигации на страната ще се понижи, докато Deutsche Bank предвижда по-равна крива за тях догодина. И все пак вероятно всяка от тях ще се насочи към купуването им, защото в момента италианският дълг има най-висока лихва в цялата еврозона.

Към днешна дата лихвата по 10-годишните цени книжа на страната е 0,52%, което е значително по-висока стойност от германските, които са в отрицателна територия например. Но германските не са единствените - над четвърт от дълга на водещите страни в днешно време носи доходност от под 0%, т.е. инвеститорите на практика плащат пари, за да го притежават. Това е вярно даже и за страни като Португалия и Испания, които не се намират точно в завидно положение в момента.

Според Commerzabank обаче спредът в доходността между германските и италианските облигации тепърва ще се свива обаче. Те предвиждат тя да достигне 75 базисни пункта, което ще е най-ниската им стойност за последните 11 години. Според JPMorgan и ABN Amro пък тя ще е в размер на 80 базисни пункта порез 2021 г. HSBC пък виждат спред от около 100 базисни пункта.

Все пак така днес, въпреки кризата от средата на тази година, облигациите на южноевропейската държава са значително по-евтини, отколкото бяха в разгара на последната криза, когато надхвърлиха 7%. Освен това ще продължи тенденцията от тази година, през която Италия се превърна в най-добре представящия се дългов пазар на Стария континент.

"От гледна точка на италианците картинката е много ясна - ако ситуацията по отношение на коронавируса се влоши, това ще доведе до спекулации, че Европейската централна банка ще увеличи печатането, което ще подкрепи състоянието на дълга на периферните страни", каза ръководителят на отделението за лихвени стратегии към Radobank Ричард Макгуайър. "Ако пък възстановяването след разпространението на ваксината изглежда по-сигурно, това пък ще доведе до по-висока склонност към поемане на риск от страна на инвеститорите, така че и в двата случая италианският дълг ще се купува."

ЕЦБ вече увеличи размера Спешната програма за изкупуване на дълг в пандемията (PEPP) с още 500 млрд. евро през този месец, което, както е ясно, също звучи силно подкрепящо за италианските облигации.