Ако прекарвате много време онлайн, вероятно доста често чувате, че криптовалутите, NFT и други подобни, са някакъв вид "измама". Или пък нещо нещо, от което е по-добре да стоите надалеч. Със сигурност обаче, както криптоентусиастите, така и не малко финансови експерти ще ви кажат, че подобни описания са в най-добрия случай доста преувеличени.

Понякога обаче хората, които наричат ​​тези нови и все още неразбирани от мнозина технологии "измама", са прави. Това може да ви потвърди един човек на име Тонг Зоу, който успя да загуби половин милион канадски долара, впрочем, всичките си спестявания, в схема, която разследващите органи по-късно наричат "старомодна измама, обвита в модерни технологии".

Тук идва мястото на канадската крипто борса Quadriga, която беше най-голямото обменно бюро за крипто инвеститори в страната.

"Това, че измамата беше обвита в крипто само ме депресира още повече", разказва потърпевшият пред британската Sky News.

"Можех да инвестирам в недвижими имоти, можех да си купя акции", жалва се нашият герой.

Въпросът е как Зоу, заедно с още десетки хиляди други инвеститори в крипто валути, успява да загуби такава огромна сума?

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

Делото е срещу бившия мениджър на водещата американска криптоборса

Схемата

Всичко започва преди няколко години, когато Джералд Котън почива на 30-годишна възраст от усложнения от болестта на Крон. Котън е съосновател и главен изпълнителен директор на Quadriga, както вече споменахме - най-голямата компания за обмен на криптовалути в Канада. Според вдовицата му той носи "единствена отговорност за обработката на средствата" на борсата.

Информацията, необходима за достъп до финансовите бази данни, е съхранявана на лаптоп, защитен с пароли, известни само на Котън - така компанията е принудена да признае, че криптовалути на обща стойност над 200 милиона канадски долара са загубени, вероятно завинаги.

И това не е всичко - през месеците след смъртта на Котън и последвалия фалит на Quadriga, Комисията по ценните книжа на Онтарио (OSC), както и армия от анонимни акаунти в Twitter, Reddit, Pastebin и Telegram, започват да задълбават в случая.

И наистина това, което откриват може да се опише единствено като измама в огромен мащаб.

Котън "ръководи бизнеса, както намери за добре, без подходяща система за вътрешен надзор, адекватен контрол или коректно счетоводство", разкрива докладът на OSC през 2020 година и допълва, че собственикът "не е регистрирал Quadriga при нито един регулатор на ценни книжа."

В кои държави се използват най-много криптовалути?

В кои държави се използват най-много криптовалути?

Популярността им расте

"Тази липса на регистрация, както и липсата на вътрешен надзор, улеснява способността на Котън да извърши мащабна измама без да бъде разкрит", обясняват разследващите.

Quadriga се оказва нищо повече от известната старомодна схема на Понци

Котън взима пари от нови инвеститори и ги използва, за да плаща на стари инвеститори, като през цялото време прибира огромни (и неправомерно присвоени) суми за себе си, за да финансира разточителния си начин на живот.

Но това съвсем не всичко. Още през 2015 година Котън създава десетки фалшиви акаунти, за да стимулира търговията на своята платформа - фалшиви акаунти, които са пълни с фалшиви криптовалути. Към момента на смъртта му, тези акаунти, някои от които са наречени с абсурдни имена като Aretwo Deetwo и Seethree Peaohh, са направили стотици хиляди сделки, продавайки фалшивите си биткойни за реална валута.

Скоро пирамидата е разкрита е на път да рухне и точно тогава, на фона на нарастващите правни проблеми и оплаквания на клиенти за липсващи или недостъпни средства, Котън умира.

Какво се случва с крипто компанията днес?

Днес компанията е обявена в несъстоятелност и активите й подлежат на процес на разпределение, контролиран от съда. Към момента са възстанови едва $46 милиона активи, като остава дефицит от $169 милиона. Пари, които е много трудно да бъдат възстановени, особено след смъртта на Котън.

Крипто скептиците дават тази история като пример за рисковете, пред които са изправени инвеститорите, притежаващи активи в слабо регулираната индустрия. Според други е просто една от големите финансови измами, каквито е имало много преди да има криптовалути.

А от ФБР не спират да разпитват близки и познати на Джералд Котън относно точните обстоятелства около неговата смърт.

Още един собственик на криптоборса избяга с парите на инвеститорите

Още един собственик на криптоборса избяга с парите на инвеститорите

Случаят се развива в съседна Турция и се твърди, че липсват стотици милиони долари