Новината доминираща в световните медии - търговското напрежение между САЩ и Китай и САЩ и Европа. И ако си мислите, че това не ви засяга по никакъв начин, най-вероятно ще сгрешите.

Един прост пример - повишаване на митническите тарифи върху европейските автомобили и автомобилни авточасти, би довело до намаляване на печалбите на производителите; загуби на работни места в индустрията; намаляване на инвестициите, включително и към намиращите се у нас заводи и в крайна сметка най-вероятно до ръст в цените на новите автомобили.

Според анализатори в сектора, средните цени на автомобилите в Европа могат да се повишат с между 5 и 10 000 евро, при един негативен развой на търговските отношения между Европа и САЩ. Освен това ще има верижна реакция и към всички подсектори, обслужващи големите автомобилни производители.

Отвъд типичните теми, като цени на стоки и услуги обаче, търговската война и нейното задълбочаване и продължителност, могат да имат един много по-сериозен ефект, за който много хора не се замислят. А именно - подсигуряване на достатъчно средства за спокойно пенсиониране.

Както вече не веднъж съм споменавал, основните принципи по пътя към финансова независимост и спокойно пенсиониране са - живей под възможностите си; плащай първо на себе си; инвестирай разумно; пази се от дългове; преследвай мечтите си; Сега ще се спра на принципа "инвестирай разумно", в светлината на случващото се на международните пазари и сериозната несигурност, която властва на тях.

От една страна, инвеститорите са притиснати от рекордно ниските лихви по депозитите, които са при нива от под 1%, както и от инфлация от 3.5%, а от друга - от рисковете да инвестират на финансовите пазари поради опасност от сериозен спад на борсовите индекси.

А такава заплаха е налице в среда на най-дългия "бичи пазар" на щатските пазари и традиционната им цикличност, обърната лихвена крива, която е била най-точния индикатор за предстояща рецесия и факта, че печалбите на щатските компании и като цяло ръста на световната икономика са сериозно заплашени.

Когато към това се добави и рекордната задлъжнялост на правителствата и компаниите по света, то възможността за нова дългова криза изглежда много реална. И това е нещо, което трябва да плаши всички инвеститори на финансовите пазари.

Или пред спестителите, се появи реална нужда да насочват средствата си към инвестиционни алтернативи, които ако не друго, поне да ги предпазват от обезценка на средствата им, като в същото време не са особено агресивни заради потенциалните рискове.

Сега ще ви представя, един подходящ за инвеститорите начини, да се предпазят от инфлация, с поглед към по-високите рискове на пазарите в момента. И той е - чрез регулярни вноски, в добре балансиран фонд отличаващ се с ниска разходна норма.

Защо регулярно и на малки вноски? На база доходността на щатските индекси за последните 15 години, става ясно, че инвеститорите, насочили своите средства еднократно към пазара, освен с риска от това да уцелят неподходящ момент (какъвто може да е настоящият), са реализирали и по-малка доходност.

Техните средства са се повишили с 49% за периода 2000-2015-та година, на фона на 67% за инвеститорите насочили същата сума пари, но на равни месечни вноски. Всъщност, този начин на инвестиране е много удобен, защото не изисква голям първоначален капитал и освен това инвеститорите не се натоварват психически в моменти на корекция. Дори напротив, на корекциите те гледат, като на добра възможност да добавят към своите инвестиции.

Защо в балансиран фонд? Навярно сте чували правилото "не слагай всичко в една кошница!". Той не случайно се е наложил в инвестиционните среди. Причината - инвеститорите без особено голям опит, често поемат рискове, без да преценяват, дали те отговарят на рисковия им профил, или на това, което могат да си позволят да загубят. Резултатите в тези ситуации обикновено са едни и същи - влизат в спиралата на вечни загуби (защото купуват скъпо и продават евтино, поради поддаване на страх и напълно обратно на това, което трябва да правят) или губят целия си капитал. Ако искате да увеличавате дългосрочно спестяванията си, като същевременно целта ви е да се защитите максимално от икономически, или политически кризи и инфлация, е добре да се стремите към балансирано разпределение на вашите инвестиции.

В същото време, трябва да поставяте в портфейла си разнообразни и относително несвързани помежду си високорискови и нискорискови активи - акции, облигации, имоти, суровини и други. Най-лесният начин да се създаде подобен портфейл, за хората които не са професионалисти е като се използва готов балансиран портфейл на взаимен фонд, инвестиращ във всички класове активи от цял свят. Всъщност, подобен род портфейли, много често се отличава с годишна доходност в границите между 4 и 8%, в зависимост от склонността на инвеститорите към риск. И ако тази доходност не ви изглежда особено голяма, мога само да ви кажа следното. Инвестирането на 100 лева в подобен род инвестиционна схема, при залагане на норма на възвръщаемост от 7%, ще се превърнат в 17 148 лева след десет години (сумарна инвестиция от 12 000 лева за периода). За сравнение, насочване на 100 лева всеки месец, към депозит с лихвен процент в размер на 1.57% (средния по депозити с договорен матуритет в лева към средата на 2015-та година) биха се превърнали в сумата от 13 001 лева. Ако удължим периода на 30 години обаче, нещата придобиват още по-голяма разлика. Инвестициите във взаимния фонд, биха се превърнали в 116 945 лева (при инвестирани общо 36 000 лева), при доходност от около 46 000 лева за инвестираните същи средства в депозит. Както виждаме, за един по-продължителен период от време, разликата е сериозна. А причината за тази по-голяма разлика е сложната лихва - най-добрия приятел на инвеститорите.

Защо в нискоразходен фонд?

Таксите са критичен фактор при избора на индексен фонд. Разходите при влизане и излизане от него на пръв поглед може и да не ви се струват значим фактор, но на практика са.

Знаете ли, че разходите по индексен фонд с разходна норма от 1.5% се равняват на 40% от вашите средства за четиридесет години? Или казано по друг начин 100 000 лева инвестирани във фонд с доходност от 6% на година и разходна норма от 1.5% ще се превърнат в 560 000 лева след четиридесет години.

Същите средства инвестирани във фонд със същата доходност, но с разходна норма от 0.1% ще се превърнат в 990 000 лева за същия период от време. Още ли мислите, че разходите на фонда не са от значение?

Подгответе се за период на по-ниска доходност от пазарите

Кое е по-лошо - срив за индексите от 40-50%, подобно на случвалите се в историята, или много по-ниска доходност, от тази в исторически план през следващите десетилетия? Според легендарният инвеститор и стратег Джон Хюсман - по-скоро второто, макар, че и двете са възможно на база на историческото представяне.

За пореден път Хюсман предупреди, че широкият щатски индекс S&P 500 може да се раздели с между 40 и 50% от стойността си, особено след достигнатите исторически стойности през май и в среда на глобална политическа и икономическа несигурност, предизвикана от търговската война.

Дивидентната доходност на широкия щатски индекс в момента пък, сочи почти със сигурност, че след 10-12 години индексът ще е при по-ниски от настоящите си нива, прогнозира още Хюсман.

Хюсман посочи и други примери в историята, когато индексът се е понижавал, когато е ставал толкова "скъп", колкото е в момента.

1901 - след ръст следва 46% понижение за S&P 500 през следващите три години

1906 - инвеститорите стават свидетели на загуба от 45% в следващата година

1929 - следва "Великата депресия" и загуба от 89% в следващите три години

1937 - възстановяването е последвано от 48% спад в индекса в следващата година

2000 - технологичният балон бе последван от 49% спад в индекса за две години

2007 - виждаме 57% понижение на показателя.

За по-ниска доходност през следващото десетилетие, предупреждават и други експерти.

Наскоро станаха ясни прогнозите на светила като Уорън Бъфет и Нобеловия лауреат Робърт Шилер. Техните прогнози предричат, че доходността на S&P 500 през следващите 10 години ще бъде далеч под дългосрочните средни стойности на пазара, или дори, че ще достигне до отрицателни стойности, на базата на сравнително високите оценки днес.

Въз основа на формула, която се е доказала през последните 65 години, Майкъл Маубусин, директор на BlueMountain Capital Management в Ню Йорк, прогнозира, че общата доходност на S&P 500 (включително дивидентите) между 2019 г. и края на 2023 г. ще клони към нула.

"Индексът може да нарасне с 3.5% на година за следващите три години и после да намалее с 5% през всяка следваща година, което ще ви даде приблизително 0% възвръщаемост", посочва Маубусин.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или индекси