Една трета от цялото количество държавно гарантирани студентски заеми в САЩ към началото на 2020 г. ще бъдат неплатежоспособни. Това означава, че 435 млрд. долара от общо 1,37 трлн. долара кредити ще паднат върху плещите на данъкоплатците, сочи ново изследване на министерството на образованието.

Нещо повече - тази новина идва още преди следващият президент Джо Байдън да обяви възможната програма за опрощаване на задълженията на студентите, които не могат да ги изплащат, като в тази цифра не попадат и никакви бъдещи студентски дългове, нито такива, отпуснати от частни компании, но гарантирани от федералното правителство.

В кой град у нас средният размер на дълга е 3 200 лева и към кого е най-задлъжнял българинът?

В кой град у нас средният размер на дълга е 3 200 лева и към кого е най-задлъжнял българинът?

Делът на тези, които не могат да плащат задълженията си е 34% през ноември

Сумата от 435 млрд. долара е в пъти по-висока от дефицитът от 31 млрд. долара, който образователното министерство прогнозираше през миналата година. А причината за гигантската дупка е фактът, че след определен период дълговете на студентите по договор се опрощават.

Разбира се, това не означава, че задълженията ще изчезнат. Те просто ще бъдат поети от министерството на образованието, т.е. от данъкоплатците. А начинът, по който схемата е създадена, означава, че данъкоплатците ще бъдат изправени пред това и в бъдеще.

Причината е, че студентските заеми в САЩ продължават да растат, независимо дали страната се намира в пандемия или криза. През третото тримесечие на тази година нарастването е от 23 млрд. долара в сравнение с предходното и с 54 млрд. долара на годишна основа, сочат данните на правителството, въпреки че броят на учащите се понижи с 10,8% от 2011 г. досега. В момента вече 45 млн. американци дължат общо над 1,7 трлн. долара дълг по студентски кредити.

Федералният резерв вече държи рекордно количество американски дълг

Федералният резерв вече държи рекордно количество американски дълг

Централната банка притежава 16% от всички правителствени облигации

От тази цифра, повече от 25% от кредитополучателите са или са просрочили плащанията, или са неплатежоспособни. Затова и някои анализатори посочват, че единствените печеливши от схемата са представителите на "образователно-финансово-промишления комплекс", което е препратка към "военно-промишления комплекс".

"В този процес с печатниците на Федералния резерв бяха създадени милиардери от 2009 г. досега", пише финансовият блогър WolfStreet. "Всяко решение на проблема със студентския дълг ще трябва да прекрати тази програма и да върне политиките на правителството като тези преди 2009 г."