300 млн. лв. допълнително може да събере държавата ако се вслуша в препоръките на КНСБ, заяви президентът на синдикалната организация Пламен Димитров.

По думите му около 200 млн. лв. допълнително могат да влязат от осигуровки, ако се криминализира умишленото укриване на данъци. Димитров заяви, че държавата не трябва да възстановява ДДС в пълен размер на платци, които не са изрядни в плащането на други задължения, като осигуровки и данък общ доход. Това заедно с увеличаване размера на максималния осигурителен доход на 2500 лв., ще доведе до нови 50 млн. лв. приходи.

Освен това от КНСБ предлагат лицата, които получават доходи от наеми и не са здравно осигурени също да бъдат задължени да плащат за здраве, това важи и за играчи на фондовата борса, където върху приходите не се плащат осигуровки. Димитров посочи, че тази мярка няма засегне пенсионери и безработни, защото те са здравно осигурени от държавата.

Пламен Димитров алармира за пореден път, че ситуацията в енергетиката е доста тежка и че може да се стигне до срив в сектора още този есенно-зимен сезон. НЕК има дългове от 2.5 млрд. лв. и компанията изпитва затруднения в разплащанията си, което мигновено се отразява върху ликвидността на производителите на електроенергия и на мините, които осигуряват въглища за тецовете.

Към този момент служителите в „Мини Марица изток" редовно си получават заплатите, но както те така и енергетиците са готови да проведат стачни действия.