Стотици мениджъри на британски пенсионни фондове се оказаха в центъра на криза, която принуди Банката на Англия да се намеси, за да възстанови стабилността и да предотврати по-широк финансов срив.

Беше необходим само един голям шок. След съобщението на министъра на финансите Куаси Куартънг (в петък, 23 септември), за планове за увеличаване на държавните заеми, за да се финансира намаляване на данъците, инвеститорите "изхвърлиха" паунда и държавните облигации на Обединеното кралство, а доходността на част от този дълг скочи с най-бързия темп в историята.

Мащабът на "вълнението" постави под огромен натиск много пенсионни фондове, като преобърна инвестиционната им стратегия, която включва използването на деривати за хеджиране на техните залози.

Тъй като цените на държавните облигации се сринаха, фондовете бяха помолени да натрупат милиарди лири обезпечение. В битка за пари, инвестиционните мениджъри бяха принудени да продадат каквото могат - включително, в някои случаи, повече държавни облигации. Това доведе до още по-висока доходност, предизвиквайки нова вълна от искания за обезпечение.

60% от производителите в  Обединеното кралство може да затворят, заради  цените на енергията

60% от производителите в Обединеното кралство може да затворят, заради цените на енергията

Около 42% от производителите са усетили, че сметките им за електричество да се повишават със 100% през последните няколко седмици

"Всеки търсеше да продаде, но нямаше купувачи", обясни накратко Бен Голд, ръководител на инвестициите в XPS Pensions Group, пенсионна консултантска компания в Обединеното кралство.

Банката на Англия влезе в кризисен режим

След като работи цяла нощ (срещу вторник, 27 септември) институцията излезе на пазара с обещание да закупи до $73 милиарда в облигации, ако е необходимо. Това спря "кървенето" и предотврати това, което Централната банка по-късно обясни на законодателите, че е най-големият й страх: "самоподсилваща се спирала" и "широко разпространена финансова нестабилност".

Ако Централната банка не се беше намесила в този случай редица фондове биха изпаднали в неплатежоспособност, засилвайки напрежението върху финансовата система.

Пенсионната криза

Първите признаци на проблеми се появиха сред мениджърите на фондове, които се фокусират върху така наречените "инвестиции, управлявани от задълженията" или LDI, за пенсии. Голд каза пред CNN, че е започнал да получава съобщения от притеснени клиенти през уикенда на 24-25 септември.

До 42-годишен рекорд скочи инфлацията в Обединеното кралство

До 42-годишен рекорд скочи инфлацията в Обединеното кралство

Цените на дребно през юли се вдигнаха с 12,3% на годишна база

LDI се основава на ясна предпоставка: пенсионните фондове се нуждаят от достатъчно пари, за да изплатят това, което дължат на пенсионерите в бъдеще. За да планират изплащания след 30 или 50 години, те купуват облигации с дълга дата, като същевременно купуват деривати, за да хеджират тези залози. В процеса те трябва да въведат обезпечение. Ако доходността на облигациите се повиши рязко, те трябва да предоставят още по-голямо обезпечение в това, което е известно като "изискване на маржин". Този неясен ъгъл на пазара се разрасна много през последните години, достигайки оценка от повече от £1 трилион ($1,1 трилиона), според изчисления на Банката на Англия.

Когато доходността на облигациите се покачва бавно с течение на времето, това не е проблем за фондовете, които прилагат LDI стратегии, и всъщност помага на техните финанси. Но ако доходността на облигациите се повиши много бързо, това е рецепта за проблеми. Според Банката на Англия движението в доходността на облигациите преди нейната намеса е било "безпрецедентно". Четиридневното движение на 30-годишните държавни облигации на Обединеното кралство беше повече от два пъти в сравнение с наблюдаваното през най-стресовия период на пандемията.

Тогава се появиха и маржин повикванията. Фондът за пенсионна защита заяви, че е изправен пред изискване за пари в брой в размер на £1,6 милиарда. Институцията беше в състояние да плати без дъмпинг на активи, но други фондове бяха хванати неподготвени и бяха принудени да започнат ожесточена продажба на държавни облигации, корпоративен дълг и акции, за да наберат пари. Голд изчисли, че поне половината от 400-те пенсионни програми, които XPS съветва, са се сблъскали с искания за обезпечение и че в цялата индустрия на фондовете сега се стреми да запълни дупка между £100 милиарда и £150 милиарда.

Борис Джонсън си отива. Какви ще бъдат промените в икономиката на Обединеното кралство?

Борис Джонсън си отива. Какви ще бъдат промените в икономиката на Обединеното кралство?

Британският премиер подаде оставка като лидер на Консервативната партия в четвъртък

"Когато прокарате толкова големи движения във финансовата система, логично е нещо да се счупи", каза Рохан Кана, стратег в UBS.

Досега централната банка на Англия е купила облигации само за £3,8 милиарда, много по-малко, отколкото би могла да закупи. Все пак усилията изпратиха силен сигнал. Доходността на по-дългосрочните облигации спадна рязко, давайки време на пенсионните фондове да се възстановят. Ако обаче програмата приключи следващата седмица по график, задачата няма да бъде завършена предвид сложността на много от пенсионните фондове.