Много се изговори за кризата на фондовите пазари. Ако погледнем по-близо обаче не само, че водещите щатски индекси са на около 10% от историческите си върхове, но мега-компаниите, които поведоха ръста не само през последния месец, но и през последните години, са на крачка от историческите си рекорди от февруари. И това навежда инвеститорите на фондовите пазари на въпроса: "Каква криза?!"

Ако задълбаем малко по-надълбоко, ще открием, че пазарната капитализация на Microsoft, най-голямата по оценка компания в света, е 1.42 трилиона долара. В същото време акциите на най-голямата публична компания са едва на 2% от исторически най-високите си нива.

И докато всички обясняват как компанията има потенциал за ръст и се облагодетелства от силното търсене на някои нейни продукти (като например игрите и функционалността й Teams) в среда на пандемия, сякаш забравяме, че светът навлиза в рецесия.

Рецесия, която не е ясно колко дълбока и дълга ще е. Рецесия, която в крайна сметка ще доведе до заличаване на бизнеси и спад в търсенето на други основни продукти на компанията, които генерират основна част от приходите й.

"В крайна сметка Microsoft не е имунизиран от това, което се случва в световен мащаб по отношение на растежа на БВП", каза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела по време на конферентен разговор с инвеститорите, когато представи резултатите си в края на април. Последните биха занижените прогнози и това бе достатъчно на инвеститорите да ги изпратят отново към рекордните им нива. А предупреждението на Надела остана като "глас в пустиня".

Компанията се възползва от продажбите на операционната си система Windows и хардуерните устройства Surface в среда, в която хората надграждаха персоналните си компютри, за да работят или учат у дома. Microsoft също така посочи непрекъснато ангажираната си услуга за игри Xbox Live с 19 милиона активни потребител.

И все пак 1.42 трилиона долара оценка при това в крайно несигурна среда. В допълнение, консенсусният таргет за цената на акциите на Microsoft за следващата една година е 193.94 долара, при моментна цена от 187.30 долара. Къде е големият потенциал?

Нещата обаче не свършват дотук. Защото други мега-компании, като Apple например, "дишат във врата" на Microsoft, по отношение на пазарната оценка.

Apple, която често се конкурира за приза "най-високо оценена" компания и бе първа в историята преминала психологическата оценка от 1 трилион долара преди близо две години, вече е с оценка в размер на 1.37 трилиона долара. И тук книжата на компанията са на по-малко от 3% от исторически най-високите им нива, постигнати преди пандемията да стане реалност.

Може да се посочи факта, че акциите на Apple в момента са с около 3% над консенсусните очаквания на анализаторите за следващата една година. Дори самите анализатори не виждат потенциал за ръст на акциите от тук нататък.

С посочените две компании обаче не излизаме от клуба на "трилионните компании". С оценка от 1.2 трилиона, на трето място се нарежда Amazon.com. И тук книжата на онлайн-търговеца са с под 3% по-ниско от исторически най-високата стойност на книжата. Добрата новина за инвеститорите? Тук анализаторите виждат потенциал за още около 10% повишение, ако се съди по прогнозираната цена от 2 645 долара в следващите 12 месеца и текущата им оценка от 2 410 долара.

Към трилионна оценка гравитират и други компании, като например Alphabet, оценявана от инвеститорите на 960 милиарда долара.

И още много и много други подобни примери за компании оценени близо до историческите си върхове преди пандемията. Тук могат да се посочат NVIDIA Corporation, търгуващи се при рекордни нива и оценка от близо 200 милиарда долара, Advanced Micro Devices, на около 5% от историческия си връх и др.

Но тази голяма концентрация на капитал в няколко технологични компании не е никак добра.

Петте най-големи компании съставляват в момента 20% от пазарната капитализация на индикатора S&P 500, надвишавайки нивото от 18% по време на пика през март на 2000-та година, сочат данни на GS. Това повишава опасенията на анализаторите, че може и да предстоят лоши времена за пазара.

"Резките спадове на широчината на пазара в миналото често са сигнализирали за значително предстоящо понижение на пазара", пишат стратезите. "Малката широчина на повишението, може да продължи за по-дълги периоди, но миналите епизоди са сигнализирали за по-ниска от средната възвръщаемост на пазара и евентуални промени в инерцията", според Дейвид Костин, главен анализатор на Goldman Sachs.

Според анализаторите от GS широчината се стеснява преди рецесиите през 1990 и 2008 г. в технологичния балон и по време на икономическите забавяния през 2011 и 2016 г.

В неотдавнашния ръст пазарните лидери бяха същите акции със силен баланс с голям капацитет, които бяха по-добри преди избухването на пазара, което доведе до скок на вече повишената пазарна концентрация.

Предпазливостта на Goldman e подобна на тази на главния стратег за дялови инвестиции на Bloomberg Intelligence Джина Мартин Адамс, която заяви в доклад, че широчината на акциите на САЩ не се е движила с темпове, съответстващи на силните повишения на индекса от най-ниските нива. По-малко от половината членове на S&P 500 се търгуват над 50-дневната си подвижна средна стойност, отбеляза анализаторът.

В началото на февруари преди разпродажбите, Костин и неговият екип имаха очаквания за доминираща позиция на технологичните гиганти, аргументирайки се, че по-ниските очаквания за растеж, по-ниските оценки и по-големите реинвестиции могат да им помогнат да поддържат лидерството си.

По-лошо представяне на пазара при подобна концентрация

Анализатори припомнят, че в исторически план, когато няколко компании започнат да са с такава тежест от индекса, те се представят по-зле от показателя през следващите години.

"В миналото, когато общата пазарна капитализация на първите пет компании от индекса премине 14%, тези пет компании се представят по-зле средно с 5.5 процентни пункта от широкия индекс през следващите три години", коментира Джейсън Прайд от Glenmede.

Трите най-големи компании като тегло от широкия щатски индекс са Microsoft, Apple и Amazon - съответно с 5.6%, 5% и 4.3%. Тоест и трите са с тежест от над 4% от индекса. А това също само по себе си е лоша новина за инвеститорите.

Само шест компании от 1990 г. насам са достигали подобно тегло от индекса. Освен посочените по-горе, това са още General Electric, Cisco Systems и Exxon Mobil. Но всеки път, когато са достигали подобна тежест, компаниите са разочаровали сериозно инвеститорите през следващите години.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.