Неотдавнашният скок в пазарната волатилност може да предвещава по-напрегнат американски фондов пазар през 2022 г., тъй като инвеститорите ще трябва да се справят с преломната точка в паричната политика по време на пандемията.

"Вероятно ще има някаква повишена волатилност около потенциалното затягане на политиката на Фед", каза в телефонно интервю Шон Снайдер, ръководител на инвестиционната стратегия в отдела за управление на богатството на потребителите в САЩ в Citigroup. "Omicron хвърля гаечен ключ към перспективите за 2022 г.", каза той за новия вариант на коронавирус, въпреки че инвеститорите изглеждаха насърчени от някои ранни признаци, че може да е по-малко опасен, отколкото първоначалните опасения.

Индексът на волатилност на CBOE, или VIX, скочи в края на ноември и остава над 200-дневната си пълзяща средна дори след спад от миналата седмица, според данните на FactSet. VIX се повиши над 30 миналата седмица за първи път от първото тримесечие на 2021 г., показват данните, на фона на сътресения на пазара около появата на омикрон и потенциалния ход на Федералния резерв да премахне някои облекчения от пазара по-бързо, отколкото инвеститорите очакваха.

"Това е голям преход, който създава напрежение за инвеститорите", каза Лорън Гудуин, икономист и директор на портфейлната стратегия в New York Life Investments, в телефонно интервю. Фед изглежда се позиционира за повече гъвкавост за потенциално повишаване на лихвените проценти през следващата година, като повишеният инфлационен натиск вероятно ще означава повече повишения на лихвите през 2022 г., отколкото се очаква в момента, създавайки повече пазарен риск, каза тя.

Някои инвеститори се притесняват, че чувствителният към лихвените процент растеж и технологичните акции ще бъдат особено уязвими, ако Фед агресивно затегне паричната си политика чрез повишаване на лихвите. Индексът S&P 500, който има голяма експозиция към технологиите, е на път за трета поредна година на силни печалби, след като се повиши с почти 25% през 2021 г. до вторник, според FactSet.

Американският фондов пазар вероятно ще осигури по-скромни печалби, "придружени от по-висока волатилност" през следващата година, каза Джефри Клайнтоп, главен глобален инвестиционен стратег в Charles Schwab, пред MarketWatch по телефона.

Гудуин каза, че очаква повишена волатилност на фона на преходите, които включват отслабването на фискалните стимули, които предоставиха директна подкрепа на потребителите по време на кризата с COVID-19 и Фед да "отстъпи крака от газа" в икономическото възстановяване. Тя очаква "много по-ниска" възвръщаемост на фондовия пазар през следващата година в сравнение с печалбите досега през 2021 г.

"По-голямата част от нарастването на собствения капитал трябва да бъде реализирано между сега" и първата половина на 2022 г., "когато ветровете на паричната и фискалната политика ще бъдат най-силни", казаха стратезите на JPMorgan Chase & Co. в прогнозен доклад за 2022 г. в сряда.

Банките на Уолстрийт разгръщат своите прогнози за 2022 г. за S&P 500, като Credit Suisse Group, Goldman Sachs Group и JPMorgan са сред най-големите оптимисти по отношение на американските акции.

Анализаторите на Credit Suisse заявиха в изследователски доклад от 8 декември, че са повишили целевата си цена за S&P 500 до 5200 от 5000, отчасти заради прогнозите за "стабилен" икономически растеж. Goldman очаква бенчмаркът на американските акции да приключи 2022 г. на 5100 пункта, според доклад за проучване на портфейлната стратегия от банката от 3 декември.

Прогнозите:

Credit Suisse - 5200 пункта

Goldman Sachs - 5100 пункта

JPMorgan - 5050 пункта

RBC - 5 050 пункта

Deutsche Bank - 5000 пункта

Citigroup - 4900 пункта

Barclays - 4800 пункта

BofA - 4600 пункта

Morgan Stanley - 4400 пункта

Междувременно анализаторите на JPMorgan прогнозираха в изследователски доклад в края на ноември, че S&P 500 ще се покачи през следващата година до 5050, отчасти заради "стабилния растеж на печалбите" и облекчаването на проблемите във веригата за доставки.

RBC Capital Markets прогнозира същата ценова цел като JPMorgan, докато Deutsche Bank прогнозира, че S&P 500 ще приключи следващата година на 5000, според слайд презентация от нейния главен инвестиционен офис.

Citigroup си постави цел за S&P 500 от 4900 за края на 2022 г., показва изследователски доклад на банката в края на октомври. Слизайки под това ниво, Barclays прогнозира в доклад за стратегията за акции на САЩ този месец, че индексът ще завърши следващата година на 4800 пункта.

"Продължете с повишено внимание", пишат анализаторите на Barclays в своя прогнозен доклад за 2022 г. от 2 декември. "Виждаме ограничено увеличение на акциите през следващата година", казаха те. Според тях "паричните запаси на домакинствата и корпорациите трябва да подкрепят скромния растеж на печалбите, но постоянните проблеми във веригата на доставки, обръщането на тенденциите при потреблението на стоки и твърдото кацане на Китай са ключови рискове за опашката".

Анализаторите на Bank of America имат по-ниска целева цена от Barclays за S&P 500 през следващата година, като доклад на BofA Global Research миналия месец показва, че бенчмаркът ще приключи 2022 г. на 4600 пункта.

"За съжаление виждаме много прилики между днес и 2000 г. - пикът на технологичния балон", каза Савита Субраманиан, ръководител на капиталовата и количествена стратегия в BofA, по време на брифинг за медиите в края на ноември за техните перспективи за фондовия пазар в САЩ.

Morgan Stanley има по-ниски прогнози за следващата година, което поставя S&P 500 под затварянето на индекса във вторник при 4 686,75. Доклад от понеделник от отдела за управление на богатството на банката показва базова прогноза от 4400 за S&P 500 в края на 2022 г., дори при очаквано увеличение на печалбите.

"Очакваме S&P 500 да бъде обвързан с диапазона и нестабилен, а възвръщаемостта на облигациите да бъде отрицателна без инфлацията", каза в бележката Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management. "Фиксираният доход трябва да бъде намален, за да се финансира по-голяма експозиция към реални активи и средства с абсолютна възвращаемост.

Ядрото на "предпазливия" поглед на Morgan Stanley към S&P 500 се основава на съотношенията цена/печалба, които обикновено се компресират по време на "преход в средата на цикъла", каза Шалет. Тя посочи графика в бележката си, показваща, че "средните акции са преминали през прехода в средата на цикъла".

Графиката показва, че "средната стойност на акциите на S&P 500 е коригирана с 15% от своя 52-седмичен връх", но индексът е поддържан нагоре от 15-те най-големи компании, които сега представляват 40% от пазарната му капитализация, според нейната бележка.

"Въпреки че може да са страхотни компании, ние сме по-малко убедени, че всички те ще бъдат страхотни акции през 2022 г., тъй като финансовите условия се затягат, лихвените проценти се повишават, разходите за заетост се увеличават и инфлацията остава предизвикателна", каза Шалет. "Смятаме, че маржовете на печалба за първите 15 са достигнали своя връх."

Според мнението на Morgan Stanley "това предполага, че инвеститорите трябва да преминат към избор на акции и да се отдалечат от пасивните индексни фондове", показва нейната бележка.

JPMorgan очаква, че "международните акции, нововъзникващите пазари и цикличните пазарни сегменти ще се представят значително по-добре", според доклада му от сряда.

"Причината за това е нашето очакване за повишаване на лихвените проценти и малко по-строга парична политика, която трябва да бъде пречка за многобройни пазари като Nasdaq", пишат стратезите на JPMorgan, цитиращи технологичния Nasdaq Composite Index.

Снайдер от Citi каза на MarketWatch, че по време на "средния цикъл" той харесва висококачествени акции, "производители на дивиденти" и глобални акции в здравеопазването. Постоянният ръст на печалбите и "разумните оценки" правят здравеопазването привлекателно, каза той, а залозите на акции в областта могат да послужат като "забавител на нестабилността" в портфейлите.

Имунологията е една от трите мегатенденции, които са готови да се ускорят през следващата година, тъй като "поредица от онкологични терапевтични средства от следващо поколение се предлагат за одобрение и позволяват по-целенасочено лечение на рак", според Джеф Шпигел, ръководител на американския megatrend iShares и международни ETF. Акциите на iShares Genomics Immunology and Healthcare се повишиха с около 0,2% тази година въз основа на обедната търговия в сряда, показват данните на FactSet при последна проверка.

Две други мегатенденции, които трябва да наблюдаваме през 2022 г., са "цифрова трансформация", която се засилва чрез облака, 5G и киберсигурността, и "технологии за автоматизация" като роботика и изкуствен интелект, пише в доклад на Spiegel този месец. Технологиите за автоматизация трябва да растат "в отговор на продължаващите тесни места във веригата за доставки и инфлацията на заплатите" по време на пандемията, пише той.

"Мисля, че през следващата година всъщност ще се справим с пренасищане, отколкото с недостиг", каза Kleintop от Чарлз Шваб. "Това ще помогне за намаляване на инфлацията, особено през втората половина на следващата година, което ще направи агресивен път на повишаване на лихвите малко вероятен.

Пазарът очаква три увеличения на лихвите от централната банка на САЩ през 2022 г., след като председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира миналата седмица, че може да ускори намаляването на месечните си покупки на активи, каза Дийпак Пури, CIO на Deutsche Bank за Америка, по време на брифинг за медиите Понеделник за перспективите му за следващата година.

Въпреки че Фед може да стане по-агресивен в намаляването на изкупуването на облигации, потенциално завършвайки процеса през март вместо през юни, каза Пури, той очаква Фед все още да бъде "по-слабо агресивен" по отношение на лихвите през следващата година. Пури прогнозира, че Фед ще повиши лихвите само веднъж следващата година, което е под консенсуса, каза той.

"Очакваме две повишения на лихвите през следващата година", каза Гудуин от New York Life Investments.Шалет от Morgan Stanley написа в бележката си за прогнозите за 2022 г., че "виждаме класическо рефлационно ребалансиране, при което по-високите номинални и реални лихвени проценти отразяват по-високите средни темпове на растеж и инфлация". Тя също така очаква кривите на доходност да се повишат, маржовете на печалбата да бъдат притиснати от нарастващите разходи и съотношението цена-печалба да се свие в "чувствителни към лихвените проценти сектори".

"В САЩ харесваме повторно отваряне и рефлационни теми и бенефициенти от по-висока доходност на облигациите", каза JPMorgan в доклада си в сряда. Стратезите на банката очакват доходността на 10-годишните съкровищни облигации да нарасне до 2,25% до края на следващата година, показва докладът.

"Нашето мнение е, че 2022 г. ще бъде годината на пълно глобално възстановяване, край на глобалната пандемия и връщане към нормалните условия, които имахме преди избухването на COVID-19", смята Марко Коланович, главен стратег по глобални пазари в JPMorgan, и глобалният съ-ръководител на изследването на банката Хюсеин Малик пише в доклада в сряда.

Според Шалет "в повечето случаи 2022 г. ще бъде критична година, когато дисбалансите, причинени от глобалната пандемия, започнат да се разрешават и бизнес цикълът се нормализира от крайности".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.