Този август не е като никой друг... Защото в света продължава да властва пандемия. И ситуацията е много по-различна от обичайната. Но колкото и да е странно, тази необичайна ситуация изпрати фондовите пазари до нови рекордни нива. Това важи за широкия щатски индекс S&P 500, както и за технологичния Nasdaq, а двигател на поскъпването бяха големите технологични мегакомпании.

Но... Инвеститорите не бива да бъдат "приспивани" от привидното спокойствие на пазарите. Защото под повърхността на този ръст, до голяма степен предизвикан от рекордното печатане на пари на централните банки и ненормално ниските лихвени нива, един звяр е готов да се надигне с пълна сила. И той се нарича волатилност.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Все повече стават експертите, които предупреждават инвеститорите да се приготвят за много волатилност през следващите няколко месеца. Особено в светлината на предстоящите президентски избори в САЩ и несигурността за това кога ще бъде овладяна коронавирусната криза и кога ще е готова ефикасна ваксина, която може да съдейства за това.

А волатилността е много вероятно да се предизвика от внезапни и силни сривове на финансовите пазари. Наскоро икономистът Гари Шилинг, известен с предсказването на жилищния балон от 2008 г. година предупреди, че фондовият пазар в САЩ може да се срине с 40% през следващата година.

"Сега акциите се държат подобно на възстановяването през 1929 г. Мисля, че ще видим натиск върху цените и това работи в полза на държавните облигации, които са ми любими още от 1981 г.", каза Шилинг.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

За разлика от много икономисти, които очакват V-образна форма на рецесията, което включва рязко възстановяване през втората половина на 2020 г., Шилинг остава много по-скептичен.

"Тази пандемия най-вероятно ще бъде най-разрушителното финансово и социално събитие след Втората световна война, със също толкова дълготрайни последици", коментира той.

Шилинг прогнозира глобално пренасищане на акциите, което да доведе до спад в цените им по подобие на случилото се в САЩ между 1973 и 1975 г.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

От историческа гледна точка месец август е един от най-волатилните за щатските пазари. Като пример мога да дам осмия месец на 2015 г., когато широкият щатски индекс регистрира сериозни загуби. Тогава първоизточник на тази променливост бе Китай. Сега - трусовете могат да дойдат от щатските пазари. Причините - освен коронавирусната криза, която взема все по-сериозни размери в САЩ, така и нарастващото търговско напрежение между двете най-големи световни икономики - щатската и китайската, както и вече споменатите президентски избори.

За периода между 2009 и 2016 г. индексът на сините чипове Ѕ&Р 500 се е понижавал средно с над 3% през август. Тази статистика до голяма степен е и в основата на популярното правило "продавай през май и си почивай".

Но дори и волатилността да не се повиши през август, инвеститорите не бива да забравят, че следва месец септември. Историята показва, че септември може да бъде още по-лош, тъй като не само е месецът с най-голям среден спад, но е и единственият месец в годината, в който S&P 500 по-често пада, отколкото се увеличава, според Самуел Стовал, главен пазарен стратег в CFRA.

В исторически план, средните загуби на индекса S&P 500 през деветия месец на годината, често са от над 5%.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Разбира се, добре е инвеститорите да имат "едно наум", но да не забравят, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова. Дали щатските индекси са скъпи при настоящите си нива? Да... Дали обаче могат да продължат нагоре и да стават още по-скъпо - определено "да".

И както казва Оливър Джоунс от Capital Economics: "Фактът, че финансовите оценки на компаниите са високи, не предрича задължително спад на индексите. Всъщност, щатските компании могат да поскъпнат дори още, преди съотношението цена-печалба, да достигне същото ниво, като през юли на 1999 г., или преди пукането на "интернет балона"."

Въпросът е: имате ли нервите да преживеете неравностите по пътя и времето да чакате потенциално възстановяване, при евентуален бърз и рязък срив на пазара, срещу надеждата да хванете последната част на ръста? Всеки преценява сам за себе си!

Няколко правила за инвестиции в среда на висока волатилност

Говорейки за волатилността пред финансовото издание Yahoo Finance, Кели Йе, директор на изследването на ETF платформата IndexIQ, посочва три правила за инвестиране при очакван подобен пазар.

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Светът е прижвял много по-страшни неща от коронавируса, но икономическите уроци от миналото са валидни и днес

"Най-лошото е да се паникьосвате и е време да преразгледате някои от най-изпитаните във времето правила за инвестиране", съветва тя.

1. Никога не се опитвайте да таймирате пазара

Това е правило №1.

"Пазарът има склонност да реагира твърде много", каза Йе и посочи, че реагирането на краткосрочни пазарни ходове не е добро дългосрочно мислене.

Точно това съветват ръководителите на големите компании, които предлагат пенсионни планове, както и инвестиционни икони като Уорън Бъфет, изпълнителен директор и един от най-богатите хора в света, ръководител на инвестиционната компания Berkshire Hathaway.

2. Всяка криза е различна

"Това, което се е случило преди, може да не се случи този път", каза Йе.

Милиардер: Борсите изглеждат като по време на дотком балона

Милиардер: Борсите изглеждат като по време на дотком балона

Според притежателя на NBA Марк Кубан акциите поскъпват заради политиките на Федералния резерв

Това е особено вярно, когато мислите за пазара в момента. Светът никога не е преживявал здравна пандемия с подобни размери и никой не знае как тя ще се отрази дългосрочно на пазарите и световната икономика. Освен това, не е задължително да се материализират сценариите от минали кризи.

3. Бъдете диверсифицирани

Това е най-важното правило, каза Йе.

"Колкото по-широка мрежа възложите на възможностите си за инвестиции, толкова по-голям е шансът да сте пазарно ориентирани", каза тя. Като цяло това означава да сте изложени на голямо разнообразие от акции, като например индексния фонд S&P 500, но също така да имате подходящо разпределение между активите за вашата възраст. За човек, който ще се пенсионира, се препоръчва комбинация от акции и облигации.

Ситуацията на всеки е различна, но ето един пример за това, как фондът на Vanguard е диверсифициран за целите на пенсиониране през 2020 г.: 30% широк щатски индексен фонд, 29% широк индексен фонд на облигационния пазар, 20% широк международен индексен фонд, 13% международен индексен фонд в облигациите и 8% краткосрочни защитени от инфлация ценни книжа.

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Шанхайският съставен индекс отбеляза 5-годишен рекорд в растежа

"Винаги има потенциална възможност да пропуснете някои от най-добрите дни за пазара, ако сте извън него", казва още експертът. А липсата само на най-добрите 10 дни на фондовата борса може да "убие" вашите печалби.

От 1999 до 2018 г. годишната възвръщаемост на S&P 500 е 5.62%, но без десетте най-добри резултати, възвръщаемостта ви би паднала до 2.01%. Извадете следващите 10 и възвръщаемостта потъва до -0.33%.

Това е особено важно, защото ако приемете, че няма да излизате от пазара, в случай, че инвестирате дългосрочно, това означава, че няма да пропуснете тези добри моменти.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи