От днес отпаднаха окончателно и напълно всички ограничения върху движенията на капитали в Кипър. Премахването им само две години след тяхното въвеждане е едно от доказателствата, че страната е на път да излезе от меморандума с тройката международни кредитори, изпълнявайки антикризисната си програма.

Кипър бе първата и единствена до момента страна в еврозоната, в която бяха въведени строги мерки за капиталов контрол и ограничения за банковата дейност. Те влязоха в сила през март 2013 г. (в разгара на финансовата криза) по настояване на тройката международни кредитори и като едно от условията за отпускането от тях на спасителен заем за Кипър в размер на 10 млрд. евро.

Целта бе да се предотврати масовото изтегляне на пари и хаос на пазара след затварянето на най-закъсалата банка и безпрецедентното "подстригване" на негарантираните депозити над 100 000 евро в Банката на Кипър.

Ограниченията бяха периодично облекчавани и значително отслабени, като през май 2014 г. напълно бяха освободени банковите операции на територията на страната. Таванът на сумите за трансфери в чужбина постепенно беше вдиган, а от днес и отпада.

Пълното премахване на ограничителните мерки отбелязва окончателното възстановяване на доверието в банковата система на Кипър и засилва положителните очаквания за увеличаване на инвестициите в подкрепа на бизнеса и домакинствата, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис, цитиран от БНР.

Постигнатата за изминалите 2 години стабилизация на банковата система на Кипър дава възможност и на икономиката да се завърне към нормални условия. Анастасиадис обяви още, че Кипър е на път да излезе от меморандума с международните кредитори, изпълнявайки поетите с него задължения.

В момента антикризисната програма на Кипър и изплащането на последния транш от спасителната помощ са блокирани заради неприетото от парламента ново законодателство за несъстоятелността и разпродажбата на ипотекирано имущество на некоректните банкови длъжници за погасяване на необслужваните заеми. Пакетът закони трябва да бъде гласуван на извънредно заседание на 17-и април. Приемането му ще даде достъп на Кипър и до програмата за количествени облекчения на ЕЦБ.