На първи януари Пекин обяви, че на шести ще въведе нови мерки за стимулиране на икономиката, предаде Zero Hedge. Те ще включват понижаване на изискване за резервите на банките от 50 базисни пункта, с което от Народната банка на Китай се надяват да инжектират ликвидност от приблизително 115 млрд. долара в икономиката.

В момента изискването за резервите на големите банки е в размер на 13% от сумата на депозитите им, а на малките - от 11%. Понижаването на показателя през януари е първото му свиване от четири месеца насам и с него той ще достигне до най-ниската си стойност от октомври 2007 г.

Как Huawei се превърна в гигант чрез финансови инжекции от китайското правителство

Как Huawei се превърна в гигант чрез финансови инжекции от китайското правителство

Компанията е получавала и всякаква друга помощ от властите, показва разследване на Wall Street Journal

В отделно изявление от Народната банка на Китай посочват, че целта на мярката е търговските банки да увеличат кредитирането, което от своя страна ще понижи и лихвите по кредитите. Самите те получиха тласък надолу тихомълком в самия край на 2019 г., когато страната премина към индексиране на лихвите спрямо бенчмарка Loan Prime Rate, което понижи основния лихвен процент от 4,35 до 4,15%.

Промените идват непосредствено преди Лунната нова година, по време на която се очаква местното население да изтегли огромни суми от местната банкова система. В среда, в която финансовите институции така или иначе не разполагат с големи резерви, това ще окаже допълнителен натиск върху тях.

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Причината са закупуването на дългови инструменти и ежегодното изтегляне на средства от домакинствата за отбелязването на Нова година

Прогнозата на някои анализатори вече е, че Китай ще се превърне в следващата държава, която ще понижи основния лихвен процент до нулата в опит да стимулира икономиката - нещо, което до момента не се получава в останалите страни, прибягнали до подобна мярка.