Позицията на Huawei като водещи най-големият телеком на света е постигната благодарение на милиарди долари, обезпечени от държавните банки в Китай, заедно с облагодетелстващи компанията данъчни облекчения, сочат нови разкрития на Wall Street Journal.

Изданието изчислява, че общият размер на грантовете, кредитите, данъчните облекчения и другите форми на правителствена подкрепа през годините е възлизала на впечатляващите 75 млрд. долара. Именно благодарение на това Huawei се е превърнала от неизвестен търговец на телефони в най-голямият им производител.

Гренландия затвори вратите за Huawei за 5G мрежата си

Гренландия затвори вратите за Huawei за 5G мрежата си

Автономната територия избра Ericsson

Именно правителствената помощ е и причината технологичната компания да може да си позволи с около 30% по-ниски продуктови цени от конкурентите си. Същевременно финансирането от държавата дава възможност на Huawei да наддава за части. Сред тях са компоненти за 5G инфраструктурата, която гигантът се опитва да въведе в конкуренция с Nokia и Ericsson.

Най-мащабният източник на финансиране за компанията са били кредитните линии в размер на около 46 млрд. долара, осигурени от държавните банки в Китай. Благодарение на данъчните облекчения компанията е спестила още около 25 млрд. долара в периода между 2008 и 2018 г., а директните грантове от правителството и отстъпки при придобиването на земя са ѝ спестили още по 2 млрд. долара всяко.

Huawei ще работи по въвеждането на 5G в Германия въпреки предупрежденията на САЩ

Huawei ще работи по въвеждането на 5G в Германия въпреки предупрежденията на САЩ

Telefonica Deutschland се си партнира и с Nokia

Самата компания посочва в изявление, че се е възползвала от "малки нематериални" грантове от държавата, но отхвърля твърденията на Wall Street Journal, според които китайското правителство е изиграло решаваща роля за експанзията на компанията.

Ако изследването на изданието, което се основава на официални документи и данъчни декларации на гиганта, е истинно, то показва, че Huawei е получил с около 20 пъти по-голяма финансова помощ от Nokia. Ericsson пък не са се възползвали от никаква подкрепа от държавата.

Китайската компания беше осъдена от Европейската комисия за получаването на неправомерна държавна помощ още през 2010 г., но тогава разследването беше прекратено, след като неназован ищец оттегли обвиненията си срещу Китай. Huawei все пак отхвърли обвинението в получаване на въпросните субсидии.

Същевременно компанията се е възползвала и от външнополитическа подкрепа. През лятото на 2009 г. тя е предложила на Пакистан да изгради системата за наблюдение на Исламабад. Страната обаче не е имала средства, затова Китай е предложил решение - заем от 124,7 млн. долара, но при условие, че за поръчката бъде избран именно Huawei.

Тръмп е убеден, че Huawei е опасност за сигурността на НАТО

Тръмп е убеден, че Huawei е опасност за сигурността на НАТО

НАТО се нуждае от сигурни 5G комуникации

"Вероятно има десетки други примери като този", пишат от Zero Hedge. "В крайна сметка експанзията на Huawei обяснява само отчасти нарастващото влияние на Китай сред възникващите икономики."