Първите осем месеца на годината са вече в историята. В среда на стартиране на "бизнес сезона" за финансовите пазари след началото на септември, време е да погледнем към статистиката - кои бяха най-добре представящите се и най-лошите активи за първите осем месеца на годината. Или казано по друг начин - къде трябваше да са насочени вашите инвестиции от началото на годината и кои активи трябваше да избягвате.

Да започнем с малко по-краткосрочен хоризонт - последния месец (август)

Щатските индекси се оказаха най-добре представящите се индекси за втори пореден месец през август в среда на търговска война между САЩ и Китай, както и проблеми за развиващите се пазари. Повишението им бе петото поредно месечно нарастване, или най-дългата подобна серия от януари насам.

Индексът, следящ представянето на по-малките и средни компании, Russell 3000 се повиши с 3.5% през изминалия месец.

Вторият най-добре представящ се клас за август бяха фондовете инвестиращи в недвижими имоти. Индексът следящ представянето на дружествата със специална инвестиционна цел (REITs), в лицето на MSCI US REIT Index, добави 3.1% през миналия месец.

Големите губещи през август бяха развиващите се пазари. Индексът следящ представянето им - MSCI Emerging Markets Index загуби 2.7% от стойността си, или шестото поредно месечно понижение за последните седем месеца.

Същата по размер загуба - от 2.7% бе реализирана от държавните облигации на развиващите се пазари. Индексът FTSE Russell Emerging Markets Government Bond Index, следящ представянето на тези активи, се понижаваше през всеки от месеците от април насам.

Като цяло трендът при активите се е запазил позитивен през август. Индексът Global Market Index (GMI), следящ представянето на всички основни пазари, се повиши с 1.1% през август, като от началото на годината добави 9% към стойността си.

Най-добрите активи от началото на годината

Най-добрият актив, извън индексите, от началото на годината е петролът. Съкращението на производството на суровината от ОПЕК и останалите водещи производители извън картела, инициира повишение в цената на "черното злато" от 15.7%.

За сравнение златото е сред най-зле представящите се суровини, донесло загуба на инвеститорите от 7.8%.

Най-добре представящия се индекс от началото на годината е щатският технологичен индекс Nasdaq - добавил към стойността си 15.8% за първите осем месеца на годината.

Класацията на най-повишаващи се борсови индекси в света се попълва още от Russell 2000, добавил 12.5%, норвежкия основен индекс, повишил се с 12.1% и индийския основен индекс, поскъпнал с 11.6%. На следващата две места са индексите на Израел с ръст от 8.1% и широкият щатски индекси S&P 500 с повишение от 8%.

При индексите с най-лоша доходност от началото на годината и напълно логично, в светлината на дълговите проблеми, са развиващите се пазари.

Китайският индекс Shenzhen е донесъл загуба на инвеститорите в размер на 23.9%, следван от турския основен бенчмарк - с понижение от 19.5%. Класацията се попълва от още два индекса от Китай, със загуби от по над 18%.

Понижение от по над 10% от началото на годината са регистрирали още индексите на Аржентина, Индонезия, Гърция и Дубай.

При валутите доларът е бил най-добре представящата се основна валута от началото на годината, като доларовият индекс е добавили 3.3% към стойността си.