Bitcoin има бъдеще, но пред него стоят две основни пречки, за да се превърне в основна валута, която може да се използва за ежедневни покупки.

Едното препятствие са високите такси за транзакции на всяка борса за криптовалутата, достигащи до 20 долара, което превръща плащането в биткойни за всекидневни покупки като купуването на кафе в прекалено скъпо удоволствие.

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Това е най-разрушителната технология във финансовия сектор, но има голямо бъдеще

Другата голяма пречка е нестабилността на Bitcoin и постоянните му покачвания и спадове. Заради тях стойността му варира много по-бързо от тази на други традиционни и по-стабилни валути, обясни пред Business Insider научният сътрудник в Университета в Кеймбридж Гарик Хайлман.

В момента Bitcoin се използва най-вече като актив и инвестиционен носител, а мнозина гледат на него като "цифрово злато".

Именно затова експертът смята, че Bitcoin трябва да се разглежда като криптоактив, а не като на криптовалута, което предполага, че се използва предимно за разплащания.

Bitcoin ще прескочи $100 000 догодина, предвижда опитен експерт

Bitcoin ще прескочи $100 000 догодина, предвижда опитен експерт

Високата му цена се дължи на революционните възможности, които предоставя

Предвид темпа му на растеж, Bitcoin има потенциал да се превърне в по-широко използвана валута, достигайки 100 милиона или дори 1 милиард потребители. При такъв сценарий е много вероятно хората масово да започнат да го използват за разплащания помежду си.

За тази цел обаче таксата за транзакции трябва значително да намалее и то в близко бъдеще. За тази цел на помощ могат да дойдат нови технологии, смята експертът.

Goldman Sachs: Bitcoin не е "новото злато"

Goldman Sachs: Bitcoin не е "новото злато"

Банката отправи предупреждение

Проблемът с нестабилността на Bitcoin може да бъде решен като се създадат физически монети, което почти сигурно ще стабилизира криптовалутата.

Bitcoin може да има бъдеще точно като клас активи, също като "цифровото злато", но е напълно възможно и да се превърне във валута или истинско разплащателно средство между хората, прогнозира Хайлман.