Кредитиране от банките за бизнеса и домакинствата в еврозоната се ускори през юни при подобряващ се растеж и на паричната маса, показват данни на Европейската централна банка.

Това е обнадеждаващ знак за продължаващо, макар и сдържано, подобрение на кредитирането в региона.

Банковите заеми за бизнеса се повишиха през юни с 1,7% на годишна база след растеж с 1,6% през май, като кредитите за домакинствата също нараснаха с 1,7% след повишение с 1,6% през предходния месец.

Растежът на паричната маса в еврозоната се подобри през юни до 5,0% от 4,9% през май, съвпадайки със средните прогнози. По този начин динамиката на паричната маса продължава да надвишава целевото ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност.

На заседанието през март ЕЦБ предприе серия мащабни стимулиращи мерки в опит да увеличи кредитирането в еврозоната. През този месец банката стартира и нов кръг от много евтино кредитиране на търговските банки (т.нар. TLTRO програма), надявайки се това да доведе до нарастване на инвестициите и кредитите, което в крайна сметка да доведе до повишение на инфлацията и икономическия растеж, припомня  bnr.bg.