Назначената за президент на Европейската централна банка през есента на миналата година Кристин Лагард ще започне обхватна ревизия на политиките на финансовата институция по-късно днес, предаде Reuters. Целта на това е да зададат нови цели пред банката и да идентифицират подходящите инструменти за постигането им.

Очаква се докато е в ход начинанието централната банка да не променя политиките си, т.е. тя ще продължи да изкупува облигации на вторичните пазари и да инжектира големи количества ликвидност. Все пак е възможно основният лихвен процент да бъде понижен допълнително, защото -0,5%, изглежда, не е достатъчно ниска стойност за поскъпване на цените и постигане на инфлационния таргет на банката от 2%.

Какъв може да е "последният патрон" в арсенала на ЕЦБ

Какъв може да е "последният патрон" в арсенала на ЕЦБ

Кристин Лагард се готви да преразгледа целите и политиките на регулатора

Това е първата ревизия, през която институцията ще премине за последните 17 години. Нейната продължителност ще е почти до края на годината, а сред прегледаните сфери ще са всички дейности на банката, включително и целта за инфлацията, дигитализирането на парите и климатичните изменения, които в последно време се превръщат в любима тема на централните банкери, отчасти защото е още е просто нов начин да оправдаят увеличаването на паричното предлагане.

Все пак има и светлина в тунела, тъй като ревизията може да доведе до откритието, че дейностите, провеждани от предшественика на Лагард на поста Марио Драги са създали балони на пазарите. "Срещата в четвъртък ще е важна, защото ще можем да разберем дали преосмислянето на инфлационната политика на банката ще запази гълъбовите мотиви, които Марио Драги се опита да ѝ придаде", коментира икономистът от JPMorgan Грег Фузеси.

В основата на ревизията ще е критерия за ценова стабилност на банката. В момента той е определен като годишен темп на инфлацията от малко под, но близо до, 2%. Възможно е новото ръководство на банката да реши да го увеличи до точно 2%. "Нашата инфлационна цел трябва да е симетрична", каза наскоро представителя на мениджмънта ѝ Фрасоа Вилероа де Гало. "Ако той се разглежда като таван, тогава имаме по-нисък шанс да го постигнем."

Дали ЕЦБ иска да унищожи стимулите за спестяване в еврозоната?

Дали ЕЦБ иска да унищожи стимулите за спестяване в еврозоната?

Банката призовава за политики, които ще влошат следващата криза

Ще бъдат разгледани плюсовете и минусите на инструментите, използвани за постигане на инфлация от страна на ЕЦБ, включително основния лихвен процент, който е под 0% и колосалното инжектиране на новонапечатани средства в икономиката за закупуване на облигации. Те доведоха до безпрецедентен растеж на цените на имотите и финансовите инструменти във валутния съюз.

Решението на Лагард относно паричната политика на банката ще бъде оповестено рано следобед българско време. Еврото се задържа малко по-скъпо от едномесечното си дъно спрямо долара, а борсите в Азия спаднаха заради притесненията на инвеститорите около грипната епидемия, развиваща се в Китай.