За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност

Малко след това от БНБ заявиха:

Днес, в 11.40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ - ВТБ - бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

Това се посочва в официално съобщение на Корпоратина търговска банка разпорстрането чрез системата на Българската фондова борса.

Уважаеми клиенти на КТБ, всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт, се казва в съобщение на банката, се посочва още в съобщението.

Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ под прекия надзор на Централната банка, гласи съобщението.

Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка, заявяват от КТБ.

По рано днес пред централата на банката се извиша опашки от нейни клиенти, като според информация на наши читатели такива има и пред някои от клоновете й.

В противовес на това през седмицата и от КТБ и от Българската народна банка увериха, че финансовата институция е стабилна и покрива критериите за ликвидност и капиталова адекватност.

Вчера от Българският енергиен холдинг, който заедно с държавните дружества в енергетиката, които притежава (АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, НЕК и др.) заявиха, че ще се придържат стриктно към прието през миналата година постановление, което разпорежда в дадена банка да няма повече от 25% от парите на дадено държавно предприятие. Това може да се изтъкува като заявление от страна на БЕХ, че ще пристъпи към изтегляне на своите и на свързаните с него държавни енергийни фирми пари от банката.

Почти веднага след съобщението,че КТБ е поискала закрила от БНБ, ръководството на централната банка свика пресконференция. На нея стана ясно, че по силата на закона са прекратени правомощията на Управителния и надзорния съвет на КТБ, съобщава news.bg.

Управителят на БНБ Иван Искров подчерта, че КТБ не е фалирала, а за ситуацията са уведомени президентът, премиерът и министърът на финансите. Искров уведоми, че всички операции на КТБ за момента са консервирани и препоръча на хората, чакащи пред клоновете да се разотидат.

Ръководството на Централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институцииСпециалният надзор е за три месеца. В този срок ще се спрат всички дейности, извършвани от банката. Всички изпълнителни директори и членове на надзорния съвет са освободени. Всички акционери с над 10 % се лишават от право на глас. Корпоративна търговска банка е в ръцете на квесторите, каза още Искров.

Той коментира, че някои фирми, които работят с нея, може да имат затруднения, но "едва ли фирмите работят с една банка".

Корпоративна търговска банка по никакъв начин не влияе на другите търговски банки в страната, категоричен бе Иван Искров. Той допълни, че Корпоративна търговска банка по никакъв начин не влияе върху стабилността на борда.

Централният банкер призова да се внимава "с продавачите на страх", защото това не води до позитиви.

От понеделник е започнало масово теглене на пари от банката. Заради това се е стигнало до поставянето на банката под специален надзор. "От една от най-ликвидните банки преди слуха, днес Корпоративна търговска банка не би могла да продължи обслужване на задълженията си", каза Искров.

По думите му, ако не се беше появила "анонимката" до медиите, вероятно е нямало да се стигне до настоящата ситуация, допълни Искров.

"Тази "анонимка" си свърши работата, но не е писана нито от служител на БНБ, нито от бъдещ служител, защото тя е написана много неграмотно", каза управителят на БНБ.

Искров припомни, че БНБ е призовала всички да бъдат много отговорни, когато се говори за Корпоративна търговска банка.

"Уважаеми колеги, нека не си бутаме къщата без да има никаква необходимост", призова Искров. Той бе категоричен, че много държави и надзорни органи завиждат на нашата банкова система.

Искров увери, че БНБ е в тясно сътрудничество с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов.

В пресконференцията участва целият управителен съвет, без Цветан Гунев, който е в отпуск заради досъдебното производство срещу него.

Информацията не е препоръка за сделка с ценни книжа.